Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dnes je to 19 rokov! Tatranská víchrica patrila v Európe k najväčším veterným kalamitám

19. novembra 2004 sa územím Slovenska prehnala Mimoriadne silná veterná smršť, ktorá najviac zasiahla Vysoké Tatry. Zobraziť galériu (2)
19. novembra 2004 sa územím Slovenska prehnala Mimoriadne silná veterná smršť, ktorá najviac zasiahla Vysoké Tatry. (Zdroj: TASR - Kamil Pisko)

VYSOKÉ TATRY - Pred 19 rokmi sa Tatrami prehnala ničivá víchrica. Vietor zničil celkovo 12.600 hektárov lesa, napáchal nielen rozsiahle materiálne škody, ale vyžiadal si aj jeden ľudský život. "O sile tatranskej bóry svedčí i fakt, že bola zaradená medzi desať najničivejších európskych vetrových kalamít za posledných 30 rokov," uviedla Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti.

 

Dnes je to presne 1️⃣9️⃣ rokov, čo sa Tatrami prehnala ničivá 💨 víchrica. 💨 Vietor zničil 1️⃣2️⃣6️⃣0️⃣0️⃣ hektárov...

Posted by Tatranský národný park on Saturday, November 18, 2023

Bóra je silný, studený a nárazový padavý vietor vyskytujúci sa na záveternej strane pohorí. Kalamita z 19. novembra 2004 v Tatrách zasiahla najmä ich centrálnu časť, čiže zhruba územie od Štrbského Plesa po Tatranské Matliare.

archívne video

Víchrica KHUSRU priniesla sneženie aj do Bratislavy (Zdroj: Topky/Maarty)

Podarilo sa obnoviť polovicu územia

"V rámci Projektu rekonštrukcie, revitalizácie a obnovy zničených lesných ekosystémov, ktorého cieľom bolo vytvorenie stabilných lesov s prírode blízkou štruktúrou, sa lesníkom podarilo obnoviť zhruba polovicu vetrom zničeného územia. O zvyšok sa postarala príroda," skonštatovala Správa TANAP.

Veterná smršť bola výzvou i pre výskumníkov, ktorí svoju pozornosť zamerali na sledovanie vývoja lesných ekosystémov na plochách so spracovanou i nespracovanou kalamitou. "Tie porovnávali s územiami, ktorým sa vietor vyhol, i tými, kde úradoval oheň a lykožrút. Mimochodom, práve počas tzv. pokalamitného výskumu bola prvýkrát na Slovensku použitá metóda 'Eddy Covariance' na meranie uhlíkovej bilancie s využitím veží," dodala správa národného parku.
 

Viac o téme: KalamitaVietorTANAP2004Tatranská víchrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu