Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Megapodvod! Za pár dní od úbohej ženy vytiahol šialenú sumu: Otrasné praktiky, takto ľahko sa dostal k peniazom

Nové farby polície a nové policajné autá Zobraziť galériu (2)
Nové farby polície a nové policajné autá (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Len 22 dní stačilo podvodníkovi nato, aby od úbohej 73-ročnej ženy vymámil 275 900 eur. Podvodník sa skutočne nebál využiť všetky praktiky, aby sa k peniazom dostal. So seniorkou telefonoval neuveriteľných 160 krát, čo predstavovalo približne 18,3 hodiny.

Ani vo sne by úbohú seniorku nenapadlo, že sa stane obeťou tak premysleného podvodu. Podvodník od 73-ročnej ženy z Petržalky v priebehu 22 dní dokopy vymámil neuveriteľných 275 900 eur. Hon na tak obrovskú sumu peňazí sa začal jedným telefonátom. Na začiatku ju totiž kontaktoval neznámy muž, ktorý sa predstavil ako priateľ jej netere. Seniorku požiadal o požičanie čo najväčšej finančnej pomoci, keďže sa nachádza v časovej tiesni.

Archívne video: Muž podvodom oklamal seniorku. Poznáte ho?

Muž podvodom oklamal seniorku. Poznáte ho? (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

"Poškodená vybrala zo svojho účtu 24 000 €, ktoré odovzdala pri nemocnici na Kramároch ,,blízkemu priateľovi“ neterinho priateľa," priblížila polícia na sociálnej sieti. Týmto celý podvod však len začal. O pár dní nasledoval ďalší telefonát. "Falošný priateľ neteri sa ozval opäť. Tentokrát žiadal seniorku o peniaze, ktoré potreboval na investovanie do zlata. Poškodená súhlasila a podľa jeho pokynov išla ku smetným nádobám nachádzajúcich sa v blízkosti jej bydliska, kde položila igelitku s hotovosťou 129 000 €," doplnili muži zákona.

Ani 153 000 eur, ktoré od úbohej ženy vymámil však podvodníkovi stále nestačili a rozhodol sa seniorku kontaktovať opäť. Podvodník ju presvedčil, že potrebuje peniaze, aby mohol investovať do zlata. Poškodená mu opäť uverila a tentokrát zbalila do igelitky ďalších 103 000 eur v hotovosti, ktoré následne uložila k rovnakým smetiakom ako posledný raz. Možovi dokonca pribalila pri jednom odovzdávaní peňazí aj svoju platobnú kartu s PIN kódom. Z tej podvodník vybral ďalších 19 900 eur v rôznych bankomatoch v Prahe.

Policajti začali prípad okamžite vyšetrovať. "Neznámy páchateľ v období 22 dní telefonicky kontaktoval seniorku dokopy 160- krát, pričom celkový čas ich hovorov bol v trvaní 18,3 hodiny. Vyšetrovateľ bratislavskej krajskej kriminálky začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu spáchaného na chránenej osobe," dodali muži zákona.

 

KRAJSKÁ KRIMINÁLKA VYŠETRUJE OBROVSKÝ PODVOD❗️ SENIORKA ZA 3 TÝŽDNE PRIŠLA O 275 900 € 💸 Rekordnú sumu peňazí v...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Friday, November 10, 2023

Zároveň sa rozhodli vyzvať všetkých seniorov a pripomenúť im

  • aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin (napr. že ich byt/dom bude vykradnutý, vnuk mal nehodu, investovanie a i.) a žiadajú od nich peniaze,
  • aby si skutočnosti uvádzané v telefonickom rozhovore s neznámou osobou ihneď overili u svojich príbuzných alebo iných osôb, ktorým dôverujú,
  • aby nevyberali svoje finančné úspory pre cudzie osoby zo svojich účtov a nedávali peniaze osobám, ktoré nepoznajú,
  • aby nevpúšťali cudzie osoby na svoj pozemok, do svojich príbytkov,
  • aby v týchto prípadoch, alebo aj v iných prípadoch, kedy majú podozrenie z podvodného konania, ihneď kontaktovali Policajný zbor na čísle 158.

Policajti prosia všetkých rodinných príslušníkov starších ľudí, aby o podvodných praktikách informovali aj svojich blízkych, ktorí nemajú prístup na internet.

Viac o téme: PodvodSeniorkaPeniaze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu