Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri požiari v Stredných Plachtinciach nevytiekli do okolia chemikálie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/ Hasičský a záchranný zbor)

VEĽKÝ KRTÍŠ – Pri požiari bioplynovej stanice v Stredných Plachtinciach v okrese Veľký Krtíš neunikli zo zásobníkov žiadne chemikálie. Informovala Slovenská bioplynová asociácia (SBA).

Pri požiari v Stredných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/ Hasičský a záchranný zbor)

Ako ďalej uvádza, pre vysokú teplotu sa však poškodilo jedno z potrubí a do areálu začal vytekať digestát. Hasičom sa však podľa SBA únik podarilo zastaviť. Dodáva, že biomasu v nádržiach tvoria biologicky rozložiteľné substráty, ktoré uvoľňujú bioplyn. Zvyškový materiál, ktorý sa na plyn nerozloží, sa nazýva digestát.

"Má organický pôvod a používa sa ako náhrada umelých hnojív, vyrábaných v chemickom priemysle zo zemného plynu," objasňuje. Pripomína, že tak ako pri iných organických aj umelých hnojivách, organickú hmotu z digestátu vo vode rozkladajú baktérie. "Ak je organickej hmoty veľa, môže sa z vody spotrebovať všetok kyslík a tým sa udusia ryby a ostatné vodné organizmy," vysvetľuje.

Asociácia poznamenala, že na Slovensku je v súčasnosti v prevádzke približne 80 bioplynových staníc. "Podobne, ako pri iných zariadeniach, ani v ich prípade nie je možné úplne eliminovať riziko prípadnej nehody," zdôrazňuje s tým, že bioplyn môže prispieť k náhrade fosílneho zemného plynu. Bioplynové stanice zároveň pomáhajú pri spracovávaní biologicky rozložiteľných odpadov i revitalizácii pôdy.  Požiar vypukol v nedeľu (5. 11.) na dvoch zásobníkoch a prečerpávacej stanici. Pri požiari sa nezranili žiadni ľudia. Predpokladaná výška škody je okolo 1,5 milióna eur. Pri požiari zasahovalo 32 hasičov na 15 kusoch techniky.

Pri požiari v Stredných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/ Hasičský a záchranný zbor)

Viac o téme: PožiarúnikChemikálieVeľký Krtíš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu