Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Polárna žiara sa ukázala aj na Slovensku: FOTOGALÉRIA Takto ste ju zachytili z rôznych kútov krajiny

Polárna žiara z rôznych kútov Slovenska Zobraziť galériu (12)
Polárna žiara z rôznych kútov Slovenska (Zdroj: Facebook/Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Počas uplynulého víkendu bolo možné na viacerých miestach na Slovensku sledovať úkaz, za ktorým turisti cestujú často tisíce kilometrov. Slováci mohli polárnu žiaru pozorovať voľným okom vo večerných hodinách prakticky na celom území.

Výnimočný úkaz zvaný polárna žiara sa vďaka intenzívnejšej slnečnej aktivite dá sledovať aj vo väčších vzdialenostiach od polárnych kruhov, kde je aurora borealis, respektíve aurora australis relatívne častým javom. Tanec rôznofarebného svetla na oblohe je výsledkom zrážky nabitých častích zo slnečného vetra s magnetosférou Zeme.

Policajný pyrotechnik zneškodnil muníciu na Záhorí (Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj Facebook)

Ako informuje imeteo.sk, polárna žiara súvisí so slnečnými cyklami. Pravidelné zmeny v slnečnej aktivite, ktoré ovplyvňujú počet slnečných škvŕn, intenzitu žiarenia a magnetické pole slnečnej sústavy. Slnečné cykly trvajú približne 11 rokov, pričom sa striedajú obdobia vyššej i nižšej slnečnej aktivity. Práve vyššia slnečná aktivita na začiatku nového cyklu môže za to, že polárnu žiaru sme mohli celkom nečakane vidieť aj v našich zemepisných šírkach.

Na Slovensku takúto intenzívnu žiaru nebolo vidieť roky. V schránke nám pristálo množstvo krásnych záberov z rôznych kútov Slovenska, ktoré vám prínašame v našej fotogalérii. 

Čo je polárna žiara?

Polárna žiara vzniká, keď elektricky nabité častice slnečného vetra, hlavne elektróny ale aj protóny, alfa-častice a niektoré ťažké ióny dopadajú na vrchnú vrstvu atmosféry. Náraz častice spôsobí u molekuly alebo atómu nabudenie zodpovedajúce zmenenej elektrónovej konfigurácii. Elektrón "vyskočí" na vyššiu energetickú hladinu. Po krátkom čase sa elektrón vráti na pôvodnú hladinu a je vylúčené svetlo (fotón). Všeobecne sa tomu hovorí fluorescencia. Pokiaľ je elektrón odtrhnutý od atómu alebo molekuly a následne sa do atómu alebo molekuly vráti za uvoľnenia svetla, hovoríme o rekombinácii.

Viac o téme: Polárna žiaraSlovenskoFotogaléria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu