Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini si pripomenuli 105. výročie vzniku prvej Československej republiky

Prezidentka Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave Zobraziť galériu (5)
Prezidentka Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) si želá, aby sa aj súčasní politici vedeli pri zásadných otázkach spojiť a prekonať osobné či politické egá tak, ako to urobili zakladatelia prvej Československej republiky (ČSR). Pellegrini si v piatok spolu s veľvyslancom ČR na Slovensku Rudolfom Jindrákom pripomenul 105. výročie vzniku ČSR, ktoré pripadá na sobotu 28. októbra.

Pellegrini pri pamätníku generála Milana Rastislava Štefánika v Bratislave zdôraznil, že vznik prvej ČSR dal základ aj na vznik dvoch samostatných republík, Českej a Slovenskej, čo sa udialo o niekoľko desiatok rokov neskôr. Toto výročie sa podľa neho dá vnímať nielen ako historický moment, ale môže nám priniesť poučenie aj pre súčasnú situáciu.

archívne video

Tlačová konferencia novozvoleného predsedu NRSR Petra Pellegriniho (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Treba možno aj pre dnešnú situáciu vyzdvihnúť to, že tri osobnosti Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Milan Rastislav Štefánik napriek tomu, že pochádzali z úplne iného politického spektra a mali možno na mnohé veci iný názor, dokázali prekonať svoje politické či osobné egá, dokázali sa zjednotiť pre silnú myšlienku vzniku ČSR," pripomenul.

Šéf NR SR spolu s veľvyslancom ČR 

Šéf NR SR si želá, aby sa takýto prístup dal nájsť aj v dnešnej svetovej, európskej a hlavne domácej politike. "Aby sme pri zásadných udalostiach našich dejín alebo pri diskusiách o budúcnosti ČR, ale aj SR, dokázali preklenovať osobné egá, rozpory a dokázali sa spájať pre veľké veci, pretože svet je dnes veľmi rozbúrený," povedal Pellegrini s tým, že si želá jednotu a zhodu.

Veľvyslanec ČR na Slovensku ocenil, že aj Slováci sa hlásia k spoločnému odkazu z 28. októbra 1918. "Budem robiť všetko pre to, aby československé vzťahy aj po voľbách na Slovensku boli čo najlepšie, najintenzívnejšie v prospech občanov," doplnil Jindrák.

Zuzana Čaputová si výročie pripomenula tiež

Československá republika (ČSR) položila základy ústavného súdnictva, zaviedla rovné volebné právo aj volebné právo pre ženy. V piatok to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá si pripomenula 105. výročie vzniku ČSR, pripadajúce na sobotu 28. októbra. 

Prezidentka Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave
Zobraziť galériu (5)
Prezidentka Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave  (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

"Na tú dobu to bola naozaj veľmi moderná demokratická republika s ústavou, položila základy ústavného súdnictva, rovné volebné právo, takisto volebné právo pre ženy," zdôraznila Čaputová pri pamätníku generála Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

VIDEO

Prezidentka Čaputová si pripomenula 105. výročie vzniku prvej ČSR (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

V tom čase podľa jej slov vzniklo množstvo vzdelávacích či kultúrnych inštitúcií a klesla detská úmrtnosť. Doplnila, že táto republika bola rešpektovaná aj v zahraničí a Slovensko má na čom stavať. Čaputová tiež zdôraznila, že pri tejto príležitosti si Slovensko pripomína aj kľúčových aktérov diania. "Myslím si, že máme na čo nadväzovať z hľadiska demokratickej tradície a demokratickej inštitúcie," dodala.

Prezidentka Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave
Zobraziť galériu (5)
Prezidentka Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave  (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Viac o téme: VeľvyslanecSlovenskoNRSRPeter PellegriniZuzana ČaputováVznik ČeskoslovenskaSpomienka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu