Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fiasko v projekte obnovy domov! O dotácie prišli tisíce ľudí: Šťastlivcov, ktorí uspeli, čaká šibeničné ultimátum

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Projekt „Obnov dom“, o ktorom sa vás informovali už viackrát sa blíži k svojej finálnej podobe. Minulotýždňová otváračka gigaprojektu je však predzvesťou veľkého fiaska. Po problémoch s pripojením na strane služby sa cez registráciu prebojovala len hŕstka uchádzačov. Aj tých však čakajú krušné časy. Šibeničný termín, ktorý im štát stanovil, nemusí veľká časť z nich stihnúť.

archívne video

Zrekonštruovaná Základná škola Plickova v Rači po 16 rokoch opäť privíta žiakov (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Tisícky Slovákov, ktorí prejavili záujem o obnovu fasád, striech či okien svojich starých domov si minulý pondelok prešli hotovým peklom. Ako informuje portál TvNoviny, v boji o dotácie na obnovy domov uspela len časť uchádzačov. Peniaze na rekonštrukcie boli fuč v priebehu hodiny. Skupina ľudí, ktorá v boji sprevádzanom výpadkami siete na strane štátu uspela, však ešte stále nemá vyhrané.

Cez rozpočet môže uchádzačom o dotácie ľahko prejsť stanovená lehota na dodanie potrebnej dokumentácie. Zhruba 10 000 žiadateľov o dotáciu tak má dnes len 90 dní na dodanie dokumentov, ktorých súčasťou je energetický certifikát a energetické hodnotenie. Ten im musí vydať expert, ktorých je na Slovensku ako šafránu.

Fiasko v projekte obnovy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images/Fotomax)

Ako uvádza portál, certifikátor musí prísť osobne ku každému žiadateľovi a vypočítať úsporu energie, ktorá nastane po prerábke domu. Práve od výšky dosiahnutej úspory tak bude záležať výška štátnej dotácie, ktorá žiadateľovi pristane na účte.

Podľa agentúry, ktorá program Obnov dom spravuje, je však odborníkov dostatok a čierne scenáre v rozdávaní dotácií zatiaľ nepíše. S problémom by sa však mohli stretnúť žiadatelia z menších a odľahlejších obcí. Väčšina certifikátorov, ktorých projekt na svojom webe uvádza, totiž pôsobí vo väčších mestách.

Viac o téme: DotácieObnov domEnergetická úsporaRekonštrukcia domov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu