Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ministerstvo chce kúpiť stovky moderných radarov

Minister vnútra Róbert Kaliňák
Minister vnútra Róbert Kaliňák

Bratislava - Ministerstvo vnútra vypísalo tender na dodávku 500 kusov moderných radarov, za ktoré plánuje zaplatiť 250 až 350 miliónov korún.

Od nových prístrojov si polícia sľubuje rozšírenie možností merania rýchlosti áut a zníženie počtu nehôd. Napísal to dnes denník Sme. V súčasnosti polícia nemá viac ako stovku klasických radarov.

Policajný viceprezident Stanislav Jankovič povedal, že prvých sto meračov z dodávky by polícia chcela získať už na jeseň. "Chceme sa dostať k najmodernejším meračom a tie nemusia byť len laserové. Môže to byť kombinácia technológie, akú používame teraz, s laserovým meraním," dodal. Za optimálne označil prístroje, ktoré by sa dali využívať nielen vo vozidle, ale boli použiteľné aj do ruky alebo na trojnožku.

"Mnohé (súčasné radary) majú cez desať rokov, treba ich vymeniť. Je ich málo a môžeme sa pohybovať len na vybraných vozovkách. Potrebujeme sa dostať aj inde ako na diaľnice a cesty I. triedy," upozornil Jankovič.

S pomocou nových radarov by sa mala zlepšiť bezpečnosť na cestách. "Nedodržanie povolenej rýchlosti zapríčinilo minulý rok 7887 cestných kolízií, čo je 12,9 percenta z celkového počtu dopravných nehôd," poznamenala hovorkyňa ministerstva vnútra Silvia Miháliková. V blokovom konaní polícia vlani polícia za rýchlosť pokutovala 114.000 vodičov a na mieste zinkasovala 142 miliónov korún. Ďalších takmer 11.000 takýchto vodičov riešili dopravné inšpektoráty.

Vlani na pri dopravných nehodách na Slovensku zomrelo 627 ľudí. To je výrazne viac ako zámer krajiny znížiť počet obetí na cestách do roku 2010 pod 305, pripomenul denník.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu