Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dzurinda: Poslanci Smer-u majú totalitné maniere!

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

Košice - Šéf opozičnej SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dnes viacerým členom vlády za Smer-SD vytkol, že pomáhajú pri spornom predaji kaštieľa vo Veľkých Levároch.

Opozičný líder tvrdil, že kaštieľ sa predáva za podhodnotenú cenu a ministerstvo kultúry prepustilo svojho funkcionára, ktorý s predajom nesúhlasil. Podľa týždenníka Žurnál by mal pamiatku získať predseda parlamentu Pavol Paška z vládneho Smeru-SD.

Pamiatku predáva za vyše 63 miliónov korún bratislavská fakultná nemocnica, ktorá patrí pod ministerstvo zdravotníctva. Podľa Dzurindu je však skutočná hodnota kaštieľa oveľa vyššia. Ministerstvo kultúry navyše vraj prepustilo generálneho riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva Jozefa Lenharta len deň po zverejnení informácie, že kaštieľ má kúpiť Paška.

"Toto sú neprípustné, totalitné maniere, pretože bol poškodený človek, ktorý chránil verejný záujem," uviedol Dzurinda na tlačovej konferencii v Košiciach. SDKÚ-DS chce o vysvetlenie požiadať ministra kultúry Mareka Maďariča a ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča.

"Odvolanie nesúvisí so žiadnym uverejneným článkom a ani s odpredajom kaštieľa vo Veľkých Levároch," povedal ČTK hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. Lenharta ministerstvo podľa Bednára prepustilo po celkovom posúdení jeho práce a pôsobenia vo funkcii.

Hovorca šéfa parlamentu Jozef Plško informácie o tom, že by kaštieľ mal získať Paška, odmietol. "Pavol Paška nevie nič o kaštieli vo Veľkých Levároch," povedal Plško pre televízie TA3 a Markíza.

Barokový kaštieľ so záhradou z 18. storočia pôvodne patril psychiatrickej klinike, ktorá sa neskôr stala súčasťou bratislavskej fakultnej nemocnice. Po opätovnom odčlenení ústavu ostal kaštieľ v majetku nemocnice.

Kaštieľ, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, zatiaľ nemocnica ponúkla iným štátnym organizáciám. Podľa hovorkyne nemocnice Rút Geržovej však jediný záujem prejavilo ministerstvo kultúry, ktoré však chce získať len zariadenie kaštieľa. Nemocnica plánuje neskôr budovu predať za najvyššiu cenu, dodala Geržová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu