Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Známe slovenské osobnosti prežívajú investičné fiasko: Kramár, Matovičova žena či známa banka prišli o milióny eur!

O peniaze prišli Matovičovci či Kramár. Zobraziť galériu (6)
O peniaze prišli Matovičovci či Kramár. (Zdroj: Gettyimages.com, TASR/Michal Svítok, Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA/TRNAVA - Investovanie býva riskantná záležitosť. Hlavne ak si vopred investíciu vopred nepremyslíte, alebo nemáte tušenia, aké kroky spraví firma po tom, ako svoje peniaze do ich aktív vložíte. Takúto chybu už zrejme nikdy v živote neurobia aj populárne osobnosti Slovenska, ktoré sa miliónovo popálili na spoločnosti Arca Investments. Nechýba medzi nimi už toľkokrát spomínaná manželka Igora Matoviča Pavlínka či iní hráči zo šoubiznisu.

archívne video

Matovič sa vyjadruje k investícii manželky do Arca Capital (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

U Matovičovcov vzduchom lietali miliónové pohľadávky

Na dokumenty uverejnené ministerstvom spravodlivosti Českej republiky upozornil Nový čas. Prvou intenzívne vnímanou osobou je jednoznačne manželka expremiéra Igora Matoviča Pavlína. Tá má podľa zverejnených dokumentov zainvestované 3 veľmi veľké pohľadávky o sumách miliónov českých korún. Dohormady tak pre spomínanú spoločnosť investovala až 754-tisíc eur, pričom prvé dve pohľadávky presahujú 6 miliónov a tretie 5 miliónov českých korún. 

Známe slovenské osobnosti prežívajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: isir.justice.cz)

Matovič chcel vtedy dokonca meniť zákon o reklame

V tejto súvislosti pred dvoma rokmi vtedy ešte premiér Matovič avizoval iniciovanie zmeny legislatívy. "Bude sakramentsky na každej jednej reklame vidieť a ľudia budú upozornení, že pozor, v tomto prípade riskujete, že prídete o všetky prostriedky a nie sú tieto prostriedky ničím ručené," povedal Matovič s tým, že je potrebné jasne oddeliť bezpečné investície od investícií do súkromných firiem s nulovým ručením. Nazdával sa, že mohol byť spáchaný aj trestný čin, ak sa klientom podsúvali zavádzajúce informácie.

Známe slovenské osobnosti prežívajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Pláva v tom aj známy slovenský herec, ktorý sa už s peniazmi začal lúčiť

Problémy rovnakého pôvodu s Arca Investments má však aj populárny slovenský herec Maroš Kramár. Ten podľa času investoval viac ako 530-tisíc eur, a to všetko v dobre viere.

Maroš Kramár
Zobraziť galériu (6)
Maroš Kramár  (Zdroj: Ján Zemiar)

"Ja som tam mal peniaze na 6 % úrok, čo je bežný úrok. V dobrej viere som investoval a takto to dopadlo. Nechápem... Nikto nevie, kam tie peniaze išli. Nemal som žiadne veľké oči. Je to nehorázne. Nikto nič nekomunikuje," povedal pre denník Kramár, ktorý vraj dokonca investoval cez odborníka na základe jeho odporúčania. Dokonca sa už začal s peniazmi aj lúčiť a verejnosti odporúčil, aby zvažovali investovanie každého jedného eura.

V prípade Kramára ide rovnako o tri vysoké pohľadávky, ktoré presahujú v českých korunách presahujú niekoľko miliónov.

Známe slovenské osobnosti prežívajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: isir.justice.cz)

Problémy aj u českých osobností a firiem

Veritelia s vkladom, ktorý už veľmi pravdepodobne nikdy nemusia uvidieť, majú aj populárne firmy a osobnosti aj v Česku. Medzi nimi aj česká pobočka J&T Banky, ktorá do Arcy investovala viac ako 438 miliónov českých korún, čo je asi 18 199 367 eur.

Známe slovenské osobnosti prežívajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: isir.justice.cz)

Okrem toho má s vyplatením pohľadávok problém aj najlepší strelec českej futbalovej reprezentácie Jan Koller, zakladateľ Tipsportu Vroclav Randa, ktorý sa dožaduje naspäť svojich 5,6 milióna korún či známa galantéria Stoklasa a ich konatelia Leo a Alica Stoklasovci, ktorí majú dokopy prihlásené pohľadávky za najmenej 120 miliónov korún.

Viac o téme: StrataInvestovanieMaroš KramárPeniazePavlína MatovičováArca Investments
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu