Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hygienici kontrolovali obchodné reťazce: Potraviny po záruke aj myší trus! Rozdávali vysoké pokuty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že známy obchodný reťazec sa nepoučil. V minulosti zinkasoval viaceré pokuty, v tomto trende pokračuje aj naďalej. Za júl mu ich Štátna veterinárna a potravinová správa udelila hneď niekoľko. Príčinou boli nielen výrobky po uplynutí záruky, ale aj problémy s neželanými návštevníkmi - hlodavcami.

Archívne VIDEO: Najsilnejšie rastúca obchodná sieť je Lidl, zároveň má najmenej slovenských výrobkov

Najsilnejšie rastúca obchodná sieť je Lidl, zároveň má najmenej slovenských výrobkov (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Billa dostala pokuty tento rok aj v júni, ktoré jej boli udelené za nedostatočne dodržiavané hygienické podmienky. Za júl zinkasoval reťazec celkovo štyri pokuty, ktorých suma dosiahla až 43-tisíc eur. Informoval o tom portál hnonline.sk

Najväčšia pokuta, ktorú Billa dostala, sa vyšplhala až na sumu 20-tisíc eur. Táto suma bola určená na základe kontroly, ktorá sa uskutočnila v predajni v Rimavskej Sobote už v novembri minulého roka. 

Myšie exkrementy boli vrchol ľadovca

Inšpektori našli myšie exkrementy na mliečnych výrobkoch, pod regálmi, a dokonca aj na vekách rôznych výrobkov, vrátane paštét. Skutočnosť, že v prevádzke sa vyskytovali hlodavce, potvrdili aj vyhryzené obaly od sladkostí. Táto prevádzka musela byť preto na týždeň zatvorená a podrobená deratizácii.

Billa dostala ďalšiu pokutu za nedostatočné hygienické podmienky v sklade a na predajni v Spišskej Novej Vsi. V tomto prípade už šlo o opakovaný priestupok, čo navýšilo výšku pokuty, ktorá sa odvíja aj od predchádzajúcich kontrol.

Nedostatky boli zistené aj v prípade výrobkov po uplynutí záruky. Medzi nimi boli napríklad sušienky, ktorých dátum spotreby bol starý už takmer dva mesiace. Ďalej, jedna z pobočiek Billa v Martine bola pokutovaná za neuspokojivé hygienické podmienky regálov a chladničiek, a to opakovane.

Billa však nebola jediný reťazec, ktorý čelil pokutám. Pokuty dostali aj Terno real estate s predajňami Terno a Kraj (päť pokút) a Tesco (štyri pokuty). Lidl sa umiestnil v rebríčku na druhom mieste s pokutou vo výške 10-tisíc eur.

Napriek novelizácii zákona, ktorú minulý rok priniesla Národnou radou SR a ktorá mala upraviť výšky pokút pre potravinové reťazce pri opakovanom porušení pravidiel, kontrolné orgány naďalej odhaľujú množstvo nedostatkov a udeľujú nemalé pokuty.

Billa čelila tento rok množstvu kontrol, pričom až 37 z nich skončilo pokutou. Celková suma pokút dosiahla v tomto roku už sumu viac ako 191-tisíc eur.

Viac o téme: PokutyHygienaBilla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu