Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desivé predpoklady Rašiho! Slovensko príde o stovky miliónov eur: Je potrebná zmena

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovensko čerpá eurofondy pomaly, vláda odborníkov neprišla so žiadnym riešením, aby sme nemuseli peniaze vracať späť. Po bývalej vláde zostalo v končiacich eurofondoch nevyčerpaných približne 3,7 miliardy eur. SR určite príde o stovky miliónov eur. V piatok to na tlačovej konferencii povedal podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši.

Systém čerpania eurofondov si podľa Rašiho vyžaduje zmenu. Je potrebné zmeniť zákon o kontrole, verejnom obstarávaní tak, aby aj ministerstvá a štátni úradníci museli dodržiavať lehoty a hrozili im sankcie. "Slovensko je jedna z mála krajín členských štátov EÚ, ktoré ešte v niektorých operačných programoch vykonáva 100-percentnú kontrolu všetkých výdavkov. Je to nesmierna záťaž na administratívne kapacity, ktoré štátu chýbajú, ale aj na prijímateľov, teda kraje, mestá, obce, podnikateľov a ostatných," uviedol Raši s tým, že je potrebné rozšíriť zjednodušené formy vykazovania aj vo vzťahu medzi Slovenskom a EÚ. Znížil by sa tak počet kontrol a auditov vo vzťahu k Slovensku.

archívne video 

Lívia Vašáková informuje o aktuálnom stave čerpania eurofondov a plánu obnovy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Raši kritizoval aj poradenské centrá v regiónoch. Mali by sa zmeniť na vysunuté pracoviská eurofondových ministerstiev. Ušetrili by sa tak podľa neho finančné prostriedky a odborníci by mohli pracovať vo svojich regiónoch, necestovali by tak na týždňovky do Bratislavy.

Viac o téme: EurofondyČerpanieRichard RašiSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu