Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľovníkom hrozí za pytliactvo až 8 rokov

(Zdroj: Jupiterimages)

Žilina - Kožušiny z medveďa, vypreparované vzácne vtáky a nelegálne držané zbrane našli policajti v minulých dňoch počas domových prehliadok u dvojice poľovníkov zo Žilinského kraja.

Mužov vo veku 55 a 40 rokov, z ktorých je jeden člen lesnej stráže, polícia podozrieva z pytliactva. Obom hrozí niekoľkoročné väzenie. Novinárom o tom dnes informoval žilinský okresný policajný riaditeľ Jaroslav Harant.

"Pri prehliadkach boli nájdené dve kožušiny z medveďa, vypreparované vtáky jastrab, sova a tetrov, ktoré spadajú do oblasti chránených zvierat. Zaistené boli i dve krátke guľové zbrane, ktoré majú vybrúsené výrobné čísla," spresnil Harant.

Policajti našli aj niekoľko brokovníc, ktoré preskúmajú experti. Podľa Haranta nemožno vylúčiť, že ide o historické zbrane.

Celkovo polícia urobila štyri domové prehliadky v Žilinskom a Banskobystrickom kraji, kde poľovníci vlastnili nehnuteľnosti. Harant spresnil, že staršiemu z mužov za pytliactvo a nedovolené ozbrojovanie hrozí až osem rokov väzenia. Mladší z dvojice môže stráviť vo väzení päť rokov za pytliactvo a porušovanie ochrany rastlín a živočíchov.

Krajský súd v Banskej Bystrici v minulých dňoch v inom prípade potvrdil oslobodzujúci rozsudok prvostupňového súdu pre českých poľovníkov Zdeňka Boříka a Václava Vaňáča, ktorí boli obžalovaní z pytliactva. Obom mužom hrozilo päťročné väzenie za to, že v roku 2004 údajne lovili chráneného hlucháňa v blízkosti Brezna. Proti rozsudku sa už nedá odvolať.

Podľa údajov generálnej prokuratúry vlani policajti stíhali za pytliactvo 456 ľudí, čo je o 53 osôb viacej ako v roku 2006. Väčšia časť týchto prípadov však súvisí s nelegálnym lovom rýb. O počte stíhaných pytliakov v lesoch polícia samostatné štatistiky nevedie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu