Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krajniak ukázal parlament rozobratý na skrutky: Takto teraz vyzerá a TU budú poslanci už budúci piatok mimoriadne rokovať

Krajniak sa bol prejsť po rozobratej Národnej rade SR. Zobraziť galériu (2)
Krajniak sa bol prejsť po rozobratej Národnej rade SR. (Zdroj: Facebook/Milan Krajniak, TASR/Martina Kríková)

BRATISLAVA - Je to tu. Po rokoch si parlament prechádza veľkou elektronickou, ale aj estetickou rekonštrukciou a opravou, ktorá bude stáť bezmála dva a pol milióna eur. Exminister Milan Krajniak za Sme rodina ponúkol pohľad priamo na prebiehajúce práce. Myslí si však, že dôležitejšie ako estetický vzhľad budovy je niečo úplne iné. Kde budú rokovať poslanci počas mimoriadnych schôdzí?

Poslanci sa už niekoľko týždňov nenachádzajú v priestoroch Národnej rady SR, keďže okrem iného nastúpila letná kampaň či letné dovolenky. Predposledná schôdza sa skončila a poslancov čaká už len jedna - formálna v septembri, na ktorej sa aj tak nebudú prejednávať zákony, čo sa samozrejme využilo na samotnú rekonštrukciu.

Krajniak ponúkol rýchly náhľad na prerábku parlamentu, no dôležité je podľa neho niečo iné (Zdroj: Facebook/Milan Krajniak)

Krajniak uprostred rozobratého parlamentu

Pohľad na takto rozobratý parlament ponúkol exminister práce Krajniak, ktorý však poukázal na niečo iné. "Rokovacia miestnosť v parlamente sa rekonštruuje, ale oveľa dôležitejšie, než to, aby sa zmenila forma, je dôležité, aby sa zmenil obsah toho, čo sa v tejto sále po parlamentných voľbách bude diať," povedal Krajniak, za ktorým sa váľajú rozobraté lavice, káble a iné veci.

Kde budú poslanci rokovať, ak nastúpi mimoriadna schôdza?

Hoci poslanci nemajú na programe žiadne letné rokovanie (ako každý rok), mimoriadne schôdze po splnení všetkých náležitostí šéf parlamentu zvolať musí. Keďže to v súčasnej sále nejde, naskytá sa  otázka, kde budú poslanci v takom prípade rokovať?

V prípade akejkoľvek rekonštrukcie či realizovaní stavebných prác v NR SR existuje nastavenie "špeciálneho režimu" tak, aby sa minimalizovali dôsledky na činnosť NR SR. "Kancelária NR SR má pripravený scenár aj pre mimoriadne situácie, parametre ktorého však nedosahujú výkonnosť a užívateľský komfort rokovania a hlasovania v rokovacej sále na Námestí Alexandra Dubčeka," uviedli z odboru komunikácie NR SR.

Provizórne rokovanie v zimnej jazdiarni

Deklarujú, že v prípade zvolania mimoriadnej schôdze počas letných prázdnin budú verejnosť včas informovať o mieste a režime konania rokovania. Šéf NR SR už skôr avizoval, že prípadné mimoriadne schôdze v lete by sa mohli konať v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu. To sa stane realitou už v piatok 21. júla o 9.00, na kedy predseda parlamentu Boris Kollár zvolá na návrh 30 poslancov mimoriadnu schôdzu. Bude mať jediný bod programu - prijatie uznesenia NR SR o kompenzačných opatreniach súvisiacich s rastom cien energií. Parlament v pozvánke pripomína, že rokovanie sa uskutoční v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu. Z dôvodu nutnej technickej prípravy alternatívnych priestorov pre rokovanie je termín až na konci budúceho týždňa. 

Krajniak ukázal parlament rozobratý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian)

Viac o téme: RekonštrukciaMilan KrajniakSme rodinaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu