Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Horskí záchranári pomáhali turistom, ktorí uviazli pod Gerlachovským štítom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Horská záchranná služba)

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári pomáhali dvojici poľských turistov, ktorí uviazli v nedostupnom teréne pri zostupe z Gerlachovského štítu. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

O pomoc boli požiadaní v pondelok (10. 7.) večer. Záchranári HZS požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS). Pre zlé poveternostné podmienky však nemohla vzlietnuť. Následne požiadali o súčinnosť posádku vrtuľníka poľskej horskej služby TOPR, ktorý dokázal naletieť do doliny a lokalizovať uviaznutých turistov, no pre silný nárazový vietor sa musel vrátiť na základňu.

Horskí záchranári pomáhali turistom,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Horská záchranná služba)

Záchranári HZS tak postupovali pozemne. Turistom poskytli neodkladnú starostlivosť, zateplenie a pomocou lanovej techniky ich vyslobodili z nedostupného terénu. Následne spoločne zostúpili na Sliezsky dom. "Turisti vo veku 29 a 34 rokov boli bez zranení a nepotrebovali ďalšie zdravotnícke ošetrenia," dodáva HZS, ktorá záchrannú akciu ukončila v utorok v skorých ranných hodinách.

 

Uviaznutí turisti pod Gerlachom Vo večerných hodinách dňa 10.7.2023 boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre dvojicu...

Posted by Horská záchranná služba on Tuesday, July 11, 2023
Viac o téme: TuristiHorská záchranná službaGerlachovský štít
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu