Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pred 260 rokmi zasiahlo Komárno jedno z najsilnejších zemetrasení v Európe: Totálna skaza a stovky mŕtvych

Národná kultúrna pamiatka - Stará Pevnosť Zobraziť galériu (3)
Národná kultúrna pamiatka - Stará Pevnosť (Zdroj: profimedia.sk)

KOMÁRNO - Písal sa rok 1763 a vtedajším vynoveným barokovým Komárnom so zhruba 11 000 obyvateľmi, ktoré malo titul a práva uhorského slobodného kráľovského mesta, otriaslo doteraz najničivejšie zemetrasenie na území súčasného Slovenska. Zrútili sa stovky budov a domov i veže Kostola sv. Ondreja, ktorého klenbu prerazili padajúce zvony. Na trh spadla strážna veža radnice a pod ruinami zrúcanín zahynulo podľa odhadov 200 až 300 osôb.

Dňa 28. júna uplynulo 260 rokov od tohto zemetrasenia s epicentrom v obci Kameničná. Podľa najnovších výskumov maďarských seizmológov zverejnených v roku 2021 malo zemetrasenie v Komárne magnitúdo 6,3. "Starší údaj hovoril o magnitúde 5,8. Najnovší výskum škôd po zemetrasení z dobových dokumentov, ktoré sú uložené v Maďarskom národnom archíve v Budapešti, navýšil magnitúdo o 0,5," povedal samostatný vedecký pracovník Róbert Kysel z Geofyzikálneho odboru Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV). 

archívne video

Muž fajčil, keď ho vyťahovali z trosiek po zemetrasení (Zdroj: Twitter/@tcsavunma)

Išlo o jedno z najsilnejších zemetrasení v Európe, ktorému predchádzali menšie otrasy. V osudný deň došlo k prvému otrasu už v skorých ranných hodinách okolo 5.30 h a o necelých 15 minút prišla najväčšia skaza. Väčšina obyvateľov Komárna a ľudí z blízkeho okolia sa v tom čase zhromaždila na námestí pred radnicou a v Kostole sv. Ondreja. Zemetrasenie postihlo takmer celé mesto a pocítili ho aj v Budapešti, Belehrade, Temešvári, Lipsku a iných oblastiach. 

Pred 260 rokmi zasiahlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Pokiaľ ide o veľkosť, tak zemetrasenie v Komárne z roku 1763 je doposiaľ najsilnejším zemetrasením na území dnešného Slovenska. Podľa archívnych dokumentov, konkrétne listu predstaviteľov mesta Komárna Uhorskej kráľovskej miestodržiteľskej rade z 8. augusta 1763, malo Komárno v tom roku spolu 1169 domov. V dôsledku zemetrasenia bolo 279 domov úplne zničených a 353 domov sa čiastočne zrútilo. Ďalších 213 domov potrebovalo nákladné opravy a 219 domov potrebovalo opravy s menšími nákladmi. Spolu bolo teda viac či menej poškodených 91 percent domov v meste," priblížil Kysel.

Najčastejšie sa udáva, že zomrelo 63 ľudí a 102 bolo zranených. "Podľa najnovších štúdií sa počet obetí mohol pohybovať medzi 200 až 300. Číslo 63 je prebraté z katolíckych zdrojov a nezahŕňa počet obetí, ktoré našli pod troskami budov iných cirkví. Bohužiaľ zemetrasenie zasiahlo Komárno vtedy, keď väčšina ľudí bola v kostoloch," vysvetlil Kysel. 

V rámci Európy bolo pred zemetrasením v Komárne zaznamenané dovtedy najsilnejšie zemetrasenie v portugalskom Lisabone, ktoré dosiahlo magnitúdo 8,7 a krátko po otrasoch mesto zasiahli viac ako desaťmetrové vlny cunami. Odhaduje sa, že na mieste vtedy zahynulo od 70 000 do 100 000 ľudí. Následne sa vtedajší učenci začali zaujímať o procesy vo vnútrajšku Zeme a o vzniku zemetrasení. Aj komárňanské zemetrasenie povzbudilo vedcov k záujmu o skúmanie zemetrasení a prispelo k zlepšeniu ich dokumentovaní. Prvé seizmické stanice a merania intenzity zemetrasení ale vznikli až okolo roku 1901. 

Pred 260 rokmi zasiahlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Medzi prvé zemetrasenia dokumentované na Slovensku patrilo to na strednom Slovensku v 15. storočí, ktoré najviac postihlo Banskú Štiavnicu a prejavilo sa i v Kremnici a na ďalších miestach. Posledné silné zemetrasenie na území Slovenska sa udialo v roku 1906 v Dobrej Vode. Podľa SAV bolo v roku 2022 zaznamenaných a interpretovaných 76 zemetrasení s epicentrom na území Slovenska, z ktorých tri boli aj makroseizmicky pozorované.

Viac o téme: Zemetrasenie Komárno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu