Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Akcia Krone 2: NAKA zadržala a obvinila ruského podnikateľa! Ide o jeden a pol tony kokaínu

Alexander Salmanov Zobraziť galériu (2)
Alexander Salmanov (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V rámci policajnej akcie s krycím názvom Krone 2 obvinili osem osôb, medzi nimi i príslušníka finančnej správy. Akcia bola zameraná najmä na drogovú trestnú činnosť. Elitní vyšetrovatelia obvinila aj ruského podnikateľa Alexandra Salmanova.

Národná kriminálna agentúra realizovala akciu v stredu 28. júna. Bola pokračovaním medzinárodnej policajnej akcie Krone/Joker z novembra 2022. "Vykonaných bolo päť domových prehliadok, ako aj prehliadky iných priestorov a pozemkov, v rámci ktorých boli zaistené omamné a psychotropné látky (konkrétne kokaín a extáza), taktiež bola zaistená finančná hotovosť vo výške viac ako 46.000 eur v rôznych menách, luxusné pánske náramkové hodinky rôznych značiek," priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Zuzana Hrabovská s tým, že boli zaistené aj zbrane a extrémistický materiál.

Podľa portálu Startitup NAKA zadržala a obvinila aj ruského podnikateľa Alexandra Salmanova. Ten si uz odpykal štyri roky vo väzení za podplácanie riaditeľky daňového úradu. Salmanov mal teraz obchodovať s drogami, konkrétne s vyšetrovaním organizovania dovozu 1,5 tony kokaínu z Ekvádoru, ktorý v roku 2020 na Ekvádore zaistili.

archívne video

Muža, ktorý sa mal vyhrážať Čaputovej a Naďovi, vyviedli v putách (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podplácanie riaditeľky

Podľa obžaloby si Alexander Salmanov a jeho otec Sergej Salmanov v apríli a máji 2010 dali neoprávnene vyplatiť nadmerné odpočty DPH vo výške 443.000 eur. Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť bývalý riaditeľ daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa. V roku 2016 bolí síce oslobodení spod obžaloby, ale NS SR v septembri 2020 vyhovel mimoriadnemu dovolaniu vtedajšej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej a kauzu vrátil späť na ŠTS.

Sergej Salmanov a Alexander Salmanov
Zobraziť galériu (2)
Sergej Salmanov a Alexander Salmanov  (Zdroj: TASR)

V prípade podplácania šéfky daňového úradu v Šamoríne Márie Zakálovej právoplatne odsúdili v minulosti Sergeja Salmanova na sedem rokov a jeho syna Alexandra na šesť rokov väzenia. Oboch neskôr podmienečne prepustili na slobodu. V marci tohto roka o nich rozhodoval Najvyšší súd. Ten potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu a oboch uznal vinnými. Sergej Salmanov dostal súhrnný nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní siedmich rokov, jeho syn o rok menej. Do väzenia nenastúpili, keďže si tresty už v minulosti odpykali.

 

Viac o téme: Ruský podnikateľNAKARusAlexander SalmanovKrone 2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu