Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chcete mať pleť bez jediného pupáčika? Dodržiavajte týchto päť tipov od dermatológov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Nemáte čas starať sa o pleť alebo ste si mysleli, že nevyžaduje starostlivosť a teraz sa to na nej odrazilo? Aj keď určitú starostlivosť o pleť už dodržiavate, ďalšie tipy a rady sa vždy zídu. Ak ste začiatočník, práve takto by ste mali začať.

Dobrá starostlivosť o pleť a zdravý životný štýl môžu pomôcť oddialiť prirodzené starnutie a prechádzať rôznym kožným problémom. Začnite s týmito piatimi tipmi a vaša pleť sa rozžiari ako disko guľa.

Chráňte sa pred slnkom

Jedným z najdôležitejších spôsobov, ako sa starať o pleť a celkovo pokožku, je chrániť sa pred slnkom. Nadmerné opaľovanie bez používania ochranných krémov a celoživotné vystavovanie sa slnku môže spôsobiť vrásky, starecké škvrny a iné kožné problémy. Taktiež zvýši riziko rakoviny kože.

Chcete mať pleť bez
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak chcete zabrániť kožným problémom, ktoré môže spôsobiť slnko, mali by ste dbať sa pravidelné používanie opaľovacích krémov. Najlepšie je používať širokospektrálny opaľovací krém s SPF aspoň 15. V horúcich dňoch, kedy slnko „praží“ odporúčame faktor 50. Nezabúdajte na pravidelnú aplikáciu krému počas jedného dňa. Ak sa nadmerne potíte alebo často chodíte do bazéna alebo mora, natierajte sa vždy, ako opustíte vodu. Inak stačí opaľovací krém aplikovať každé 2 – 3 hodiny.

Vyhýbajte sa slnku a v horúcich dňoch zvoľte radšej tieň. Tieň by ste mali zvoliť najmä v hodinách, kedy slnko svieti najviac (10:00 – 14:00). Ak sa vo vašom okolí nenachádza tieň, ktorý by vás ochránil, noste ochranný odev. Ideálne sú materiály, ktoré sú husto tkané a ochrana hlavy.

Nefajčite

Fajčenie spôsobuje, že vaša pokožka vyzerá staršie a prispieva k tvorbe vrások. Fajčenie zužuje drobné krvné cievy vo vonkajších vrstvách kože, čím sa znižuje prietok krvi a pokožka je bledšia. To tiež ochudobňuje pokožku o kyslík a živiny, ktoré sú dôležité pre zdravie pokožky.

Chcete mať pleť bez
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Tento škodlivý zlozvyk poškodzuje vlákna, ktoré dodávajú pokožke pevnosť a pružnosť. Ide najmä o elastín a kolagén. Okrem toho, opakujúce sa výrazy, ktoré robí každý fajčiar pri tejto činnosti, ako sú našpúlené pery pri nádychu a žmúrenie očí, môžu prispieť k tvorbe vrások už v mladom veku. Najlepšie, čo môžete pre svoju pokožku, pleť a zdravie spraviť, je prestať fajčiť a zbaviť sa tohto škodlivého zlozvyku.

Starajte sa o svoju pleť jemne

Každodenné čistenie, vonkajšie vplyvy a v zime mráz dá vašej pokožke riadne zabrať. Aby zostala jemná, mali by ste sa vyhnúť horúcej a dlhej sprche. Horúca sprcha a dlhý kúpeľ odstraňujú prirodzenú mastnotu pokožky, ktorá ma hlavne ochrannú funkciu. Ak ste milovníkom horúcej vody, verte, že o vašu pleť by ste sa mali starať ešte viac, pretože ju vystavujete zvýšenému riziku.

Chcete mať pleť bez
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Zloženie na potravinách a kozmetických produktoch vás nezaujímajú? Mali by. Ak používate mydlá a prostriedky, ktoré sú silnejšie koncentrované, môžu narušiť vašu prirodzenú ochrannú bariéru a vaša pokožka a pleť sa stanú citlivými. Zvoľte radšej jemnejšie prostriedky. Pri zmývaní pleti nezabúdajte používať svoj vlastný uterák a nepoužívajte ho agresívne. Tvár si jemne osušte tak, aby na nej zostala určitá vlhkosť. Ak ste zistili, že vaša pleť je suchšia, nezabúdajte na dostatočnú hydratáciu, ktorá bude vyhovovať vašej pleti. Na každodenné používanie zvážte hydratačný krém, ktorý obsahuje SPF.

Dbajte na zdravú stravu

Nesprávne stravovanie môže spôsobiť, že sa nebudete cítiť najlepšie a odzrkadlí sa to aj na vašej pokožke. Dodržiavanie zdravej stravy, konzumácia ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a chudých bielkovín zlepší aj vašu pleť. Taktiež dbajte na pitný režim, a to najmä v letných mesiacov. Ak budete dostatočne hydratovaný vy, bude aj vaša pokožka.

Chcete mať pleť bez
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Kontrolujte stres

Nekontrolovaný stres môže spôsobiť, že vaša pokožka bude citlivejšia a budete náchylnejší k tomu, že sa spustí akné a iné kožné problémy. Ak chcete podporiť zdravú pokožku, majte zdravý stav mysle. Doprajte si dostatok spánku, stanovte si rozumné limity, zredukujte svoj zoznam úloh a urobte si čas na to, čo vás baví. Výsledky budú vidieť viac, než si myslíte.

Samozrejme, starostlivosť o pleť je oveľa komplikovanejšie a je potrebné dodržiavať viac princípov, ak ju chcete mať ako bábätko. Začnite svojim vnútrom a uvidíte, aké zmeny sa dostavia. Na záver posledný tip od nás – nedotýkajte sa pleti a dbajte na správne umývanie rúk.

Viac o téme: PleťStarostlivosťAknéPupáky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu