Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ak rezort zdravotníctva neuspeje pri ozdravení VšZP, zasiahne Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) plánuje využiť svoje právomoci a zasiahnuť, ak rezort zdravotníctva neuspeje pri ozdravení štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Nevylučuje zavedenie nútenej správy. Informovala o tom hovorkyňa úradu Monika Hudecová s tým, že ÚDZS pozorne sleduje vývoj situácie.

Úrad pripomenul, že síce parlament v minulom roku zrušil právomoc úradu nariadiť zdravotnej poisťovni ozdravný plán pri poklese hodnoty jej vlastného imania pod 16,6 milióna eur, naďalej má, i keď oklieštené, právomoci a povinnosť zasiahnuť do negatívneho finančného vývoja zdravotných poisťovní. 

Archívne video: Vo VšZP sa uskutočnil mobilný odber krvi

Vo VšZP sa uskutočnil mobilný odber krvi (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Ak to bude situácia vo VšZP vyžadovať, úrad svoje právomoci vrátane krajnej možnosti zavedenia nútenej správy využije. V tejto fáze, keď poisťovňa spĺňa zákonné požiadavky na platobnú schopnosť a faktúry uhrádza poskytovateľom zdravotnej starostlivosti riadne a včas, úrad okrem platobnej schopnosti pravidelne na mesačnej báze sleduje vývoj hospodárenia VšZP s odhadom výsledku do konca roka 2023, pričom úrad bude od nej požadovať plnenie schváleného obchodno-finančného plánu na rok 2023," povedala predsedníčka úradu Renáta Bláhová. Aj k tomu je však podľa úradu nevyhnutné, aby ministerstvo vydalo vykonávaciu vyhlášku, ktorá mešká tretí mesiac.

ÚDZS zároveň poukázal na jeho nedávnu analýzu potvrdzujúcu podozrenia, že VšZP platí za rovnaké výkony nemocniciam viac ako súkromné zdravotné poisťovne. Obdobné podozrenia podľa ÚDZS existujú aj pri platbách ambulanciám a spoločným vyšetrovacím a liečebným zložkám. "Sú to desiatky miliónov eur, takže prehodnotenie zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, forézny audit týchto zmlúv a nastavenie spravodlivých platobných mechanizmov sú kľúčom k finančnému zotaveniu VšZP. V tejto súvislosti je nevyhnutná razantná ingerencia nielen vedenia poisťovne, ale aj jej jediného akcionára – ministerstva zdravotníctva," vyhlásila predsedníčka úradu.

Úrad ocenil, že súčasťou programového vyhlásenia vlády sa stala ambícia urýchliť zavedenie DRG

Úrad si uvedomuje, že na zabezpečenie dlhodobej finančnej stability zdravotníctva sú nutné systémové zmeny, kam patrí predovšetkým účinná cenová regulácia. V tejto súvislosti ocenil, že súčasťou programového vyhlásenia vlády sa stala ambícia urýchliť zavedenie DRG. "Absencia DRG stojí za veľkou časťou finančných deformácií medzi zdravotnými poisťovňami a nemocnicami, ktoré v konečnom dôsledku poškodzujú pacienta," skonštatovala Bláhová.

Strata VšZP predstavovala ku koncu marca 50,2 milióna eur, vlani skončila v strate 153,8 milióna eur. Minister zdravotníctva Michal Palkovič preto požiadal Dozornú radu VšZP, aby predložila návrh opatrení na zvrátenie rastu dlhu poisťovne. Očakával, že opatrenia budú spĺňať parametre, ktoré v minulosti musel spĺňať ozdravný krízový plán. Začiatkom júna informoval o to,, že o návrhoch rady sa má ešte rokovať.

Viac o téme: Zdravotná poisťovňaNútená správa OzdravenieVšZPÚrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťouVyužitie právomocí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu