Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovenská akadémia vied si pripomína 70 rokov od svojho vzniku: Na oslavu pripravili dvojdňový festival

Budova Slovenskej akadémie vied
Budova Slovenskej akadémie vied (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Slovenská akadémia vied (SAV) si v týchto dňoch pripomína 70 rokov od prijatia zákona o SAV, ktorý definoval jej základy a podobu, v ktorej existuje až dodnes. Svoje jubileum si akadémia pripomenie viacerými podujatiami. Ústredné oslavy sa uskutočnia v Bratislave v piatok a v sobotu (24. 6.).

"SAV vznikla v atmosfére silného sovietskeho vplyvu. Tým bola ovplyvnená jej štruktúra a aj zameranie. Za 70 rokov sa však ukázalo, že to nepredznamenalo jej fatálnu deformáciu. Našťastie sa dnes SAV radí úrovňou aj zameraním k štandardným európskym vedeckým inštitúciám," zdôraznil pri príležitosti výročia SAV jej predseda Pavol Šajgalík. Počas siedmich dekád prekonala akadémia množstvo míľnikov a historických okamihov. Viaceré z nich si pripomenie v piatok na slávnostnom matiné v Novej budove SND.

Archívne video: SAV: predseda P. Šajgalík: Sedem ústavov SAV sa podľa hodnotení nachádza v európskej špičke

SAV: predseda P. Šajgalík: Sedem ústavov SAV sa podľa hodnotení nachádza v európskej špičke (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

"Budeme mať príležitosť spomenúť si na predošlých 70 rokov SAV a vyzdvihnúť našich kolegov, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o jej rozvoj. Verím, že to bude dôstojným upriamením pozornosti na SAV ako najdôveryhodnejšej štátnej inštitúcie a jednak ako vedeckej organizácie, ktorá produkuje vedu v tej najvyššej kvalite, minimálne v stredoeurópskom priestore," dodal Šajgalík.

Počas osláv odprezentujú svoju prácu

Oslavy jubilea najväčšej vedeckej inštitúcie na Slovensku sa ponesú aj v znamení prezentácie jej výskumných tém a výsledkov jednotlivých pracovísk. Na Námestí M. R. Štefánika v Bratislave sa v piatok a sobotu uskutoční podujatie Víkend so SAV. Ide o dvojdňový festival vedy, na ktorom sa predstavia pracoviská SAV z celého Slovenska. Približne päť desiatok stánkov prinesie najnovšie výskumné výsledky, interaktívne exponáty a vedecké aktivity nielen pre najmenších. Program na pódiu doplnia prednášky vedcov na rôzne témy. V piatok podvečer sa uskutoční koncert kapely Korben Dallas.

SAV oslávi svoje jubileum aj s verejnosťou

Slovenská akadémia vied (SAV) oslávi svoje 70. jubileum aj s verejnosťou. Pri tejto príležitosti sa počas piatka a soboty (24. 6.) uskutoční v Bratislave na námestí M. R. Štefánika dvojdňové podujatie s názvom Víkend so SAV, kde sa budú prezentovať pracoviská SAV z celého Slovenska.

Návštevníci podujatia budú mať šancu interaktívnym spôsobom nahliadnuť do sveta vedy a spoznať výskumné témy a výsledky vedeckých tímov SAV. Deti aj dospelých čaká viac ako 50 stánkov s rozmanitými expozíciami, aktivitami a súťažami. V piatok je na programe viacero prednášok, ale aj nakrúcanie relácie Experiment a podvečerný koncert kapely Korben Dallas.

Vedci vysvetlia princípy supravodivosti

Prezentácia výskumných tém a výsledkov je súčasťou vedeckej práce. "Záleží nám na tom, aby obyvatelia tejto krajiny videli, čo naozaj robíme, pretože v konečnom dôsledku väčšina nášho rozpočtu pochádza od daňových poplatníkov. My im vedu musíme čo najviac priblížiť a aj toto je jeden zo spôsobov, ako to urobiť," zdôraznil predseda SAV Pavol Šajgalík.


V prípade slnečného počasia budú môcť návštevníci sledovať aktuálny obraz Slnka s jeho škvrnami, pripravený bude levitujúci vláčik, ktorým vedci vysvetlia princípy supravodivosti. Viaceré stánky umožnia prostredníctvom mikroskopov nahliadnuť do sveta buniek, pozorovať štruktúry rôznych materiálov. Nebude chýbať ani skladanie vírusov, testovanie pamäte, meranie telesného zloženia či "chemická kuchyňa" pre deti. Milovníci živej prírody sa môžu tešiť na prezentáciu života skrytého pod hladinou s ukážkou preparátov i živých bezstavovcov.

Výročie je impulzom

Vedci tiež predstavia rôzne invázne rastlinné druhy Slovenska, hovoriť budú aj o kliešťoch alebo parazitárnych ochoreniach, ktoré skúmajú. Počas podujatia si nadšenci histórie budú môcť vyskúšať písanie kaligrafickým perom, lúštiť zašifrované dokumenty a spoznávať archeologické lokality Egypta.

Okrúhle 70. výročie je pre akadémiu impulzom smerom k propagácii vedy. "Byť videný a zrozumiteľný pomáha zdôrazniť nezastupiteľnú úlohu vedcov a SAV pri rozvoji poznania a spoločnosti. Som rád, že takmer všetky zo 45 ústavov SAV tento víkend predstavia svoju činnosť na námestí pred SND v Bratislave a dúfam, že v nasledujúcich rokoch navštívime s našimi aktivitami aj ďalšie mestá v rámci Slovenska," dodal člen predsedníctva SAV a spoluorganizátor podujatia Marek Radvanský.

Viac o téme: FestivalVýročieOslavySlovenská akadémia vied
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu