Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poslanci schválili novelu zákona o registri právnických osôb: K údajom z registra budú mať automatizovaný prístup banky aj notári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - K údajom vedeným v registri právnických osôb (RPO) budú mať automatizovaný prístup aj notári, banky a pobočky zahraničných bánk. Vyplýva to z novely zákona o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Notári budú mať k údajom registra nepretržitý prístup prostredníctvom centrálneho informačného systému Notárskej komory SR. V prípade bánk a pobočiek zahraničných bánk sa má umožniť automatizovaný prístup prostredníctvom spoločného registra bankových informácií. Navrhuje sa tiež "rozšírenie skupiny orgánov verejnej moci oprávnených získavať z registra právnických osôb údaje o konečných užívateľoch výhod".

Dopĺňa sa pojmový aparát

Súčasťou novely je aj vytvorenie vnútroštátneho právneho základu na zapojenie registra právnických osôb do systému prepojenia registrov konečných užívateľov výhod v súlade s požiadavkami legislatívy Európskej únie. Dopĺňa sa pojmový aparát z dôvodu odstránenia výkladových problémov pri určovaní povinnosti, kto sa má zapisovať do registra právnických osôb, kto je povinný poskytovať údaje do registra právnických osôb a aký údaj sa zapisuje.

"Návrh zákona umožní v registri orgánov verejnej moci, ktorý je architektonicky samostatnou časťou registra právnických osôb, viesť spresnený a rozšírený okruh údajov o orgánoch verejnej moci, ktorý môže slúžiť napríklad správcovi modulu elektronických schránok," píše sa v dôvodovej správe materiálu. Legislatíva prináša i sankcionovanie povinných osôb, respektíve v niektorých prípadoch aj zapisovaných subjektov, za nedodržiavanie zákona o RPO.

Viac o téme: BankyNotárNovelaRegister právnických osôb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu