Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ďalšie zvýšenie ziskov zdravotných poisťovní občanom nijak nepomôže, upozorňuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

BRATISLAVA - Ďalšie zvýšenie ziskov zdravotných poisťovní nijak nepomôže občanom ani slovenskému zdravotníctvu. Naopak, profitovať z neho budú akcionári súkromných zdravotných poisťovní. Upozorňuje na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). V liste preto vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby zvážili prijatie novely, ktorá má zvýšiť zisk zdravotných poisťovní. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Monika Hudecová.

"Ak sa takýto návrh schváli, bude to len drahé ústretové gesto voči akcionárom súkromných zdravotných poisťovní, ktorí sa takto dostanú k ďalším desiatkam miliónov eur z verejného zdravotného poistenia. Nič na tom nezmenia ani takzvané kritériá kvality, ktoré sú poisťovne povinné plniť zo zákona tak či tak," uviedla v liste predsedníčka ÚDZS Renáta Blahová. Podľa úradu zvýšenie ziskov neurobí zdravotníctvo na Slovensku kvalitnejším, dostupnejším ani ekonomicky udržateľným.  

Ďalšie zvýšenie ziskov zdravotných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V tejto súvislosti tiež pripomína zistenia Útvaru hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR, podľa ktorých "možnosť vyplácania zisku akcionárom zdravotných poisťovní v povinnom systéme nenájdeme v žiadnej krajine EÚ okrem Slovenska a v USA". "Poslanecký návrh pritom umožňuje zdravotným poisťovniam zvýšiť si zisky o ďalšie jedno percento, čo je úhrnne približne 70 miliónov eur zo siedmich miliárd eur príjmov, plánovaných na rok 2023," ozrejmila Blahová. ÚDZS zároveň kritizuje, že "takáto závažná norma" sa má prijať ako poslanecký návrh.

Poslanci v máji posunuli novelu zákona do druhého čítania

"Teda bez riadneho pripomienkového konania a tiež bez širokej celospoločenskej diskusie o smerovaní slovenského zdravotníctva ako celku, ktoré sa nachádza v kríze," skonštatovala predsedníčka. Apeluje preto na poslancov, aby zostali verní svojmu rozhodnutiu z decembra minulého roka, keď schválili zastropovanie ziskov zdravotných poisťovní. "A nevykročili späť do časov nekontrolovaných ziskov zdravotných poisťovní, ktoré už mali byť prekonané," dodal úrad.

Ďalšie zvýšenie ziskov zdravotných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanci Národnej rady SR v máji posunuli do druhého čítania novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú predložila Jana Bittó Cigániková (SaS). Cieľom návrhu je zmena právnej úpravy regulácie zisku zdravotných poisťovní "na základe kritérií kvality, ktoré budú reflektovať najmä kľúčové priority štátnej zdravotnej politiky a budú stanovované tak, aby pokrývali najpálčivejšie problémy slovenského zdravotníctva a pacientov".

Viac o téme: ObčaniaÚrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťouZdravotné poistovneZvýšenie ziskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu