Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slovensko dosiahlo výrazný diplomatický úspech

Senegalské deti sa hrajú s mŕtvymi veľryab
Senegalské deti sa hrajú s mŕtvymi veľryab

BRATISLAVA - Slovenská republika dosiahla výrazný diplomatický úspech, keď bola včera zvolená do Rady Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva so sídlom v Ženeve.

Rozhodli o tom členské krajiny OSN v tajnom hlasovaní na 62. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR Ján Škoda, SR sa presadila v konkurenčnom prostredí regionálnej skupiny krajín strednej a východnej Európy, v rámci ktorej na dve voľné miesta kandidovali okrem SR aj Ukrajina a Srbsko. Slovensko počas hlasovania podporilo 135 členských štátov OSN. Slovenská republika sa tak vôbec po prvýkrát stala členom tohto významného orgánu, ktorého úlohou je monitorovať stav ochrany ľudských práv v celom priestore OSN. Členstvo v Rade sa považuje za prestížnu záležitosť a je časovo obmedzené. Funkčné obdobie SR v Rade OSN pre ľudské práva je trojročné a začne plynúť v júni.

Ako ďalej informoval hovorca rezortu diplomacie, SR chce ako člen Rady OSN pre ľudské práva zohrať pozitívnu a konštruktívnu úlohu v rozvoji a ochrane ľudských práv vo svete. Zasadíme sa za to, aby rada pohotovo reagovala na prípady hrubého a systematického porušovania ľudských práv bez ohľadu na to, kde k nim dochádza. SR tiež chce zdôrazňovať význam a rovnocenné postavenie všetkých kategórií ľudských práv, vrátane občianskych, politických, hospodárskych, kultúrnych a sociálnych práv. Slovensko v minulosti nepôsobilo ani v bývalej Komisii OSN pre ľudské práva, ktorú v roku 2006 nahradila práve súčasná rada.

Rada OSN pre ľudské práva má 47 členských krajín, pričom volebný systém zaručuje pomerné zastúpenie všetkých regiónov sveta. V súčasnosti v nej pôsobí sedem členských krajín Európskej únie. Vytvorenie Rady pre ľudské práva v roku 2006 bolo jedným z reformných opatrení uskutočnených v rámci OSN. Jej poslaním je riešiť vzniknuté a dlhodobo pretrvávajúce krízové situácie v oblasti ľudských práv vo svete a hľadať spôsoby ich nápravy. Rada sa okrem situácie v jednotlivých krajinách zaoberá mnohými tematickými otázkami, ako je napríklad boj proti rasizmu a diskriminácii, ochrana práv žien, detí, príslušníkov menšín a iné. Nosnou myšlienkou jej činnosti je posilňovanie spolupráce a dialógu medzi členskými štátmi OSN. Osobitnou črtou tohto orgánu je nový systém tzv. univerzálneho periodického hodnotenia, v rámci ktorého sa postupne hodnotí stav ochrany ľudských práv vo všetkých 192 členských krajinách OSN.

SR sa plne hlási k univerzálnemu rozvoju a ochrane ľudských práv a základných slobôd. Naša krajina je zmluvnou stranou takmer všetkých základných medzinárodných dohovorov v oblasti ochrany ľudských práv a humanitárneho práva. Už počas pôsobenia vo funkcii nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN v rokoch 2006-2007 sme prejavili záujem aktívne sa podieľať na tvorbe politiky v oblasti ľudských práv a niesť tak zvýšenú zodpovednosť za stabilitu, mier a bezpečnosť vo svete, konštatuje sa v správe MZV SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu