Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľký úspech slovenskej gastronómie: Známy rebríček ocenil tri naše pochúťky! Uhádnete ktoré?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Jednou z najväčších pochúťok našej kuchyne je nepochybne bryndza a ovčí syr. Práve tie druhé spomínané sa rozhodol oceniť portál Taste Atlas, ktorý niekoľko druhov slovenského ovčieho syra zaradil do rebríčka päťdesiatich najlepších na svete.

archívne video

Jarný pivný festival v Ružinove (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ovčí syr je pochúťka, ktorú si treba vedieť vychutnať. A najlepšie len tak samý, prípadne s krajcom poctivého chleba. Má jemnú chuť, nižší obsah tuku a pre mnohých jeho konzumácia predstavuje skutočný gurmánsky zážitok. 

Veľký úspech slovenskej gastronómie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Slovensko má v tomto smere rozhodne čo ponúknuť. Dokazuje to rebríček päťdesiatich najlepších ovčích syrov na svete, ktorý vznikol na základe hodnotenia cestovateľov. Celkovo sa v ňom ocitli tri druhy syrov zo Slovenska - parenica (33. miesto), ktorá získala 4,3 bodu z celkových piatich, hneď za ňou na 34. mieste skončil oštiepok s rovnakým hodnotením a ako 42. sa umiestnil ovčí salašníčky údený syr. "Parenica je mäkký, parený syr vyrobený z nepasterizovaného ovčieho mlieka plemien valaška, cigája či východofrízska ovca. Syr je možné vyrobiť aj zo zmesi surového ovčieho a kravského mlieka, kde obsah ovčieho mlieka musí byť minimálne 50 percent," píše portál o našej pochúťke. 

Veľký úspech slovenskej gastronómie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/VUP)

Rebríčku kraľuje Serra da Estrela z Portugalska. Ide o polomäkký syr vyrobený z mlieka oviec plemien Bordaleira Serra da Estrela a Churra Mondegueira. Dojenie sa vykonáva ručne, potom sa mlieko zahreje, osolí a zrazí pomocou extraktu z bodliaka. Ako druhý sa umiestnil Pecorino Sardo, ktorý sa vyrába výlučne na talianskej Sardínii. Tretiu priečku opäť hája farby Talianska, tentokrát s ovčím syrom Pecorino Romano. 

Viac o téme: GastronómiaSyrRebríček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu