Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pojednávaním s Lehelom Horváthom sa bude zaoberať prokuratúra: Rodina kritizuje sudkyňu

Lehel H. Zobraziť galériu (2)
Lehel H. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde sa konalo hlavné pojednávanie s obžalovaným Lehelom Horváthom, ktorý je prezývaný Hrobár. Horváth je obžalovaný z piatich vrážd. Na pojednávaní sa dožadoval inzulínu, sudkyňa mu údajne odmietla dať prestávku.

Hlavným pojednávaním s obžalovaným Lehelom Horváthom sa bude zaoberať prokuratúra. Jeho príbuzní namietajú postup sudkyne Špecializovaného trestného súdu Pamely Záleskej, ktorá mu podľa nich neumožnila načas si podať inzulín. Podnet poslali aj Súdnej rade SR.

"Na podklade trestného oznámenia, ako aj medializovaných informácií, Krajská prokuratúra v Bratislave zabezpečí preverenie, či v danom prípade nedošlo k spáchaniu trestného činu," priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Zuzana Drobová. Dodala, že dohľad nad činnosťou podriadených prokurátorov bude vykonávať prokurátor GP SR. Pre komplexnosť posúdenia veci zároveň generálny prokurátor SR Maroš Žilinka uložil špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi preskúmať aj zákonnosť postupu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, konajúceho na hlavnom pojednávaní.

Rodina obžalovaného adresovala list o podozrení zo spáchania trestného činu a podnet na podanie návrhu na disciplinárne konanie voči sudkyni aj Súdnej rade SR. V liste tvrdí, že sudkyňa opakovane neumožnila obžalovanému podanie inzulínu, následkom čoho mal skolabovať.

archívny súd

Léhel Horváth prichádza na Najvyšší súd v Bratislave (Zdroj: Ivan Mego)

Mal zabiť 5 ľudí

Lehel Horváth čelí obžalobe pre päť vrážd, tiež pre založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny sátorovcov, aj pre krádež 45,5 milióna slovenských korún z bezpečnostnej schránky v Dunajskej Strede. Na pojednávaniach v minulosti tvrdil, že bol nezákonne obvinený. Medzi zavraždenými mal byť bos skupiny Ľudovít Sátor, tiež biele kone i jeden z ďalších bosov gangu Andrej Reisz.

Ten bol označovaný za účtovníka skupiny. "Hrobár" ho mal zavraždiť už v roku 2006 po dohode s ďalšími členmi skupiny sátorovcov. Prvej vraždy Čabu Kariku sa podľa obžaloby mal dopustiť už v roku 2003. Svoje obete mal obžalovaný zastreliť a pomlieť v mlynčeku na mäso. Zakopané mali byť v areáli bývalého družstva v Čótfe pri Dunajskej Strede.

Záleská tvrdí, že vyhlásila prestávku

Sudkyňa ŠTS Pamela Záleská vo vyjadrení, ktoré adresovala predsedovi súdu Jánovi Hrubalovi, okrem iného uviedla, že si nie je vedomá žiadnej takej skutočnosti, ktorá by vytvárala podklad pre jej "zaujatosť, neschopnosť nestranného prístupu", alebo ktorá by viedla k "ohrozeniu života obžalovaného". Z jej vyjadrenia tiež vyplýva, že sa v minulosti obžalovaný nezmieňoval o potrebe aplikovania inzulínu.

Poukázala na to, že na predmetnom hlavnom pojednávaní o 11.30 h vyhovela žiadosti Lehela H. a vyhlásila prestávku. Obžalovaný podľa jej slov požiadal o ďalšiu prestávku aj o 12.11 h s odôvodnením, že si v ústave vždy o 11.00 h pichá inzulín. Obedňajšia prestávka bola od 12.20 h. "Pred vyhlásením obedňajšej prestávky, na vyhlásenie ktorej bol obžalovaný upozornený, nejavil žiadne známky kolabovania ani zhoršeného zdravotného stavu," zdôraznila.

Viac o téme: InzulínProkuratúraSúd Lehel Horváth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu