Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rivalita, ktorá vo svete nemá obdobu! Veľké porovnanie Slovensko vs. Česko: V tomto sme rozhodne lepší ako naši bratia

Dlhoročná rivalita medzi bratskými národmi vytvorila aj nejednu vtipnú situáciu: Malé no predsa výrazné rozdiely vás pobavia. Zobraziť galériu (12)
Dlhoročná rivalita medzi bratskými národmi vytvorila aj nejednu vtipnú situáciu: Malé no predsa výrazné rozdiely vás pobavia. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/ PRAHA – Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začínajú už dnes a slovenský tím obsadil čestné miesto otváracieho zápasu. Našim prvým súperom však nebude nikto iný ako naši českí bratia. So vzájomnými zápasmi je spojená aj dlhoročná bratská rivalita a aj dnes už známy český komplex. Aj preto sme sa pozreli na zaujímavé a možno vtipné rozdiely, ktoré vznikli medzi našimi krajinami napriek dlhej spoločnej histórii. Posúďte sami, kto v našom vzájomnom súboji v skutočnosti vedie a ktorá z dvoch krajín by mala odveký súboj bratských národov definitívne vyhrať.

Martin Gernát: Skúsenosť bola dnes na strane Čechov (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Neprekvapivý víťaz prvého kola: V Českej republike sa k peniazom dostanete ľahšie

Motiváciou pre život v inej krajine je najčastejšie priepastný rozdiel v platových podmienkach. Pozrime sa na to, kto sa má v tomto prvom zápase lepšie. Zatiaľ čo Slovensko rozhodne nepatrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta, v Európskej únii (EÚ) sa veru nemáme čím chváliť. Priemerný Slovák si tak mesačne príde na 1304 eur v hrubom. Pri takejto sume sa chcete rozhodne porozhliadnuť inam, obzvlášť keď si uvedomíme, že väčšina našincov s k takýmto platovým podmienkam ani nepribližuje.

V prvom kole vzájomného súperenia tak menej prekvapivo vyhrávajú Česi. Priemerná mesačná mzda u našich západných susedov sa v minulom roku vyšplhala na úroveň 1844 eur. Ak si teda chcete lepšie zarobiť a máte strach z jazykovej bariéry, naši dlhoroční bratia sú vám k dispozícii.

Rivalita, ktorá vo svete
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Getty Images)

V hokeji sa nám jednoducho nedarí: Úraduje české „štěstíčko“

Keďže piatok sa stal dňom oficiálneho začiatku majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2023, netreba zabúdať ani na fakt, že v zápasoch proti Čechom sa nám jednoducho nedarí. Zdrvujúcu prehru sme utŕžili aj v roku 2009 v Klotene, kedy sme zápas prehrali so skóre 8:0 pre Českú republiku. Nedaril sa nám však ani 10 rokov predtým, kedy sme na prelome milénia v Osle utŕžili prehru 8:2.

Slovenskí hokejisti
Zobraziť galériu (12)
Slovenskí hokejisti  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Smutná štatistika je však doplnená viacerými zápasmi. Za posledných 26 rokov sme spolu na majstrovstvách odohrali neuveriteľných 16 zápasov. „Štěstíčko“ sa na nás však usmievalo len málo a ako víťazom sa nám podarilo odkorčuľovať len z troch bratských derby.

Rivalita, ktorá vo svete
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Český svaz ledního hokeje)

Netreba vešať hlavu: V niečom sme predsa len lepší!

O kvalite Slovenska svedčí hneď niekoľko veľkých speváckych mien. Inak tomu nebolo ani v minulosti. Zatiaľ čo Česi sa mohli pochváliť maximálne tak božským Karlom Gottom, na Slovensku rezonovali také mená kvalitnej hudby ako Miro Žbirka, Marika Gombitová, Karol Duchoň, Jožo Ráž či Pavol Hammel.

Rivalita, ktorá vo svete
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Instagram M.Z.)

K veľkým zmenám neprišlo ani dnes či v nedávnych rokoch. Zatiaľ čo pred 20 rokmi kraľovali hitparádam skupina Team na čele s Paľom Haberom, Richard Müller, Dara Rollins, Peter Nagy alebo rozbiehajúce sa skupiny Desmod a IMT smile, o českej hudbe bolo počuť len málo. O tom, že nám Česi kvalitu našej hudby závidia svedčí napokon aj fakt, že nám kradnú umelcov. Predsa len, väčšina tvorcov, ktorí boli na výslní slovenskej hudobnej scény, dnes už žije v Prahe.

Rivalita, ktorá vo svete
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Instagram P.H.)

Aj keď sme svojrázni, máme lepšie turistické návyky!

V zahraničí nie je vôbec ťažké spoznať našincov. Zatiaľ čo Slováci bývajú zväčša hluční a mimo Slovenska sa neboja skrývať svoje svojrázne nárečia, bratov Čechov spoznáte ešte ľahšie. Stačí si všímať špecifické znaky. Pokiaľ má turista v zahraničí ponožky v sandáloch a v ruke fľašu piva, pravdepodobne ste natrafili na českého turistu. Výstižným znakom je tiež volanie „Pepo, nezastavuj se!“ alebo „Honzo, Honzo, tady to je!“, ktoré môžete započuť už z väčšej diaľky.

Rivalita, ktorá vo svete
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Getty Images)

Pokiaľ si stále nie ste istý, stačí posledná rada. Všimnite si, či okoloidúci turista nedrží igelitovú tašku zo supermarketu. Pokiaľ áno, s najväčšou pravdepodobnosťou ste stretli pravého a nefalšovaného Čecha. Napokon, najľahšie je nájsť našich susedov v Tatrách. Ak pri svojich prechádzkach prírodou narazíte na dezorientovaného človeka, ktorý sa stratil a namiesto turistickej obuvi má na nohách žabky, neváhajte kontaktovať horskú službu, pravdepodobne ide o strateného českého turistu.

Rivalita, ktorá vo svete
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Getty Images)

Česká ekonomika šľape ako hodinky: Slováci mierne zaostávajú

Pokiaľ chceme hodnotiť ekonomický výkon jednotlivých krajín, jedným z najspoľahlivejších údajov je hrubý domáci produkt (HDP). HDP na obyvateľa (per capita) hovorí aj o tom, akú životnú úroveň majú obyvatelia jednotlivých krajín a čo všetko si hypoteticky môžu dovoliť.

Česi nás v tomto aspekte predbiehajú. Podľa údajov Svetovej banky sa našim západným susedom podarilo v roku 2021 dosiahnuť HDP na úrovni 39 778 dolárov. Naopak, na Slovensku si musíme vystačiť s ekonomickým výtlakom len 31 498 dolárov HDP na obyvateľa. Česká ekonomika tak „šľape“ o zhruba 21% lepšie ako na naša. Na tento fakt poukazujú aj dáta zverejnené Eurostatom, podľa ktorých české HDP predstavuje 91% priemeru EÚ, na Slovensku si napokon musíme vystačiť len so 68 percentami toho istého priemeru.

Rivalita, ktorá vo svete
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Getty Images)

Náboženské hodnoty idú bokom: Česi v tom majú jasnejšie

Aj keď sa Slovensko dlhé roky pýšilo statusom jednej z najviac veriacich krajín, vplyv kresťanstva na našom území pomaly upadá. To však nemení nič na fakte, že na Slovensku stále prevažujú veriaci ľudia, ktorých je aktuálne až 69,7%, pričom až 55,8% všetkých obyvateľov sa prihlásilo k rímskokatolíckej cirkvi. Skoro jedna tretina, 30,3% všetkých Slovákov sa napokon identifikuje ako ateisti a 6,5% z nás svoje neprihlásilo k žiadnemu vierovyznaniu.

Rivalita, ktorá vo svete
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Getty Images)

Naproti tomu u našich západných susedov je trend úplne opačný. Česi sú už dlhodobo považovaní za najviac ateistický národ, o čom svedčí aj posledné sčítanie ľudu z minulého roka. Skoro polovica, až 47,8% Čechov uvidelo, že sú ateisti, 30% z nich náboženskú príslušnosť neuvidelo alebo uviesť nechcelo a napokon len 21,1% Čechov sa pri sčítaní ľudu prihlásili k nejakému náboženstvu.

Rivalita, ktorá vo svete
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Getty Images)

Napriek žabo-myším vojnám sa máme stále radi!

Napriek všetkým drobným nezhodám či rivalite je fakt, že sme si stále naozaj blízki. Potvrdil to aj prieskum NMS Market Research, podľa ktorého až 91% Slovákov a 87% Čechov súhlasilo s tvrdením, že naše krajiny si budú vždy najbližšie. Aby toho nebolo málo, dve tretiny z nás (65%) a viac ako polovica (58%) Čechov stále vníma naše dve krajiny ako jeden národ.

Rivalita, ktorá vo svete
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: ČeskoSlovenskoHokejRozdielyRivalita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu