Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Parlament po blokácii opäť pokračuje: Opozícia chcela riešiť predčasné voľby, momentálne je na stole paragraf 363

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k vláde odborníkov a skoršiemu termínu predčasných volieb vo štvrtok ráno neotvorili. Poslanci opakovane neboli uznášaniaschopní.

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú vo štvrtok dopoludnia v riadnej 90. schôdzi. Na stole majú novelu Trestného poriadku z dielne poslanca Tomáša Tarabu (nezaradený). Ešte predtým sa parlament pokúšal otvoriť mimoriadnu schôdzu iniciovanú Smerom-SD k vláde odborníkov a skoršiemu termínu predčasných volieb. Poslanci napokon o týchto témach nerokovali, neboli uznášaniaschopní.

Legislatíva, ktorú navrhol Taraba, zakazuje podať obžalobu pred rozhodnutím generálneho prokurátora o návrhu na postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Poslanec tiež v novele navrhuje, aby počas konania podľa paragrafu 363 Trestného poriadku nebolo možné skončiť prípravné konanie a podať obžalobu. Ak by bola obžaloba podaná, musela by byť súdom odmietnutá.

Popoludní čaká poslancov tradičná hodina otázok. Plénum sa tiež dohodlo, že vo štvrtok sa nebude hlasovať.

Poslanci dnes a zajtra ešte hlasovať nebudú, začnú až v utorok

Plénum zároveň vzhľadom na priebeh riadnej májovej schôdze odsúhlasilo, že vo štvrtok a piatok (12. 5.) sa hlasovať nebude. Najbližšie hlasovanie tak bude podľa slov podpredsedu parlamentu Petra Pčolinského (Sme rodina) v utorok (16. 5.) o 11.00 h, keď sa bude opakovane zisťovať aj uznášaniaschopnosť v rámci mimoriadnej schôdze.

archívne video

Ján Budaj o tom, či sa vráti naspäť do parlamentu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opozícia chcela riešiť skoršie voľby a úradnícku vládu

Mimoriadne rokovanie inicioval opozičný Smer-SD. Chce presadiť uznesenie k úradníckej vláde a skorším voľbám, a to 1. alebo 8. júla. Kabinet odborníkov chce zaviazať, aby predložil aj návrhy zmien zákonov upravujúcich lehoty a podmienky dôležité na konanie parlamentných volieb v júlovom termíne.

Parlament po blokácii opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

K rozhodnutiu menovať vládu odborníkov prezidentka Zuzana Čaputová pristúpila po tom, ako dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuela Vlčan avizoval odchod z funkcie. Po ňom požiadal o odobratie poverenia riadiť rezort aj minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Menovať nový kabinet plánuje hlava štátu začiatkom nasledujúceho týždňa.

Viac o téme: VoľbyTermínPredčasné voľbyOdborníciNR SRNeuznášaniaschopnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu