Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slováci podľahli konšpiračným teóriám: Šokujúci prieskum nás kladie na úroveň rozvojových krajín! Môžu za to Illumináti

Slováci sa v šokujúcom prieskume dostali na vrchol dôvery v konšpiračné teórie! Zobraziť galériu (4)
Slováci sa v šokujúcom prieskume dostali na vrchol dôvery v konšpiračné teórie! (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Nový svetový poriadok, falošné pristátie na mesiaci či čipy vo vakcínach – internet je konšpiračných teórii plný a aj pri pohľade na tieto príklady si niektorí z vás možno povedia, že je to fakt. Na to, že Slováci veria konšpiračným teóriám až nezdravo však poukazuje aj prieskum, v ktorom sme sa umiestnili na nie práve lichotivom mieste. Podľa odpovedi našich krajanov sme sa v dôvere v konšpiračné teórie napokon zaradili veľmi vysoko a horšie výsledky majú len rozvojové krajiny. Oproti vyspelým západným krajinám už tradične zaostávame.

archívne video

Hlavnou témou Týždňa slovenských knižníc je boj proti dezinformáciám a hoaxom (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Podľa portálu UssKE nehrá pri miere dôvery v konšpiračné teórie vzdelanie, vierovyznanie či vek rolu. Na to, ako na tom v skutočnosti na našom malom Slovensku sme sa pozreli odborníci z Francúzska a aj vedci z Centra pre bioetiku Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Na meranie našej náchylnosti k tomu, aby sme podľahli hoaxom a polopravdám použili metodiku s názvom konšpiračný index, ktorý vypočítali ako priemer kladných odpovedí na štandardné konšpiračné otázky.

Výsledky prieskumu vás však určite prekvapia. Konšpiračný index na Slovensku prerazil strop a v akceptácii konšpiračných teórii sme sa tak dostali na úroveň krajín, ako Keňa, Turecko či Nigéria. Náskoku západných krajín, ako napríklad Dánsko a Švédsko, ktoré v prieskume dopadli najlepšie, sa tak znova vzďaľujeme.

Slováci podľahli konšpiračným teóriám:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: UssKE)

Najlepšie dopadlo Dánsko, ktoré je prototypom fungujúceho sociálneho štátu a s konšpiračným indexom medzi obyvateľmi len na úrovni 6,3 sa dostalo do výrazne dobrej pozície. V pozitívnych hodnotách sa napokon udržali aj Švédi, Japonci či Briti, ktorých konšpiračný index sa pohybuje v rozmedzí 8-9.

Na druhej strane grafu sme sa napokon umiestnili my- Slováci. S indexom 30,27 sme obhájili druhú najhoršiu priečku a tabuľke napokon kraľujeme po boku Kene, ktorej index sa vyšplhal až na úroveň 38 bodov.

Slováci podľahli konšpiračným teóriám:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Slovensko sa stalo novým rekordérom! Tentokrát už na celosvetovej úrovni

Naši vedci z centra pre bioetiku sa mimo vplyvu konšpiračných teórií pozreli aj na to, akú majú našinci vedeckú gramotnosť. Až 20% opýtaných tak odpovedalo kladne na otázku, či súhlasia s tvrdením, že pravekí ľudia žili spolu s dinosaurami. Napokon, 56% opýtaných v roku 2022 v odpovedi na  prieskumnú otázku deklarovalo, že Slnko je stredom vesmíru. 

Slovákom sa tak v ďalšom prieskume podarilo dostať až na vrchol tabuľky, tentokrát už aj v pomere nie len ku krajinám Európskej únie. V prieskume dôvery v konšpiračné teórie sa nam podarilo dostať na výslnie sveta.

Slováci podľahli konšpiračným teóriám:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: PrieskumSlovenskoKonšpiračné teórieHoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu