Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V kauze Mýtnik vypovedal Ľudovít Makó: Obhajca hovorí o nulovej dôkaznej hodnote

Ľudovít Makó
Ľudovít Makó (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BANSKÁ BYSTRICA - Výpoveďou bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa pokračovalo vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik. Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti čelí šesť osôb, medzi nimi podnikateľ Jozef Brhel, jeho syn Jozef Brhel či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

  Makó podrobne opisoval, ako sa v roku 2014 dostal do funkcie, o vzťahoch s exprezidentom finančnej správy (FS) Františkom Imreczem a podnikateľom Michalom Suchobom, majiteľom firmy Allexis, ktorá dodávala IT systémy pre FS. Hovoril tiež o projektoch, s ktorými mali súvisieť zmanipulované tendre a aj o tom, ako raz alebo dvakrát viezol Imreczeho za obžalovaným Jozefom Brhelom starším, aby ho informoval o dianí na FS, o výberových konaniach a personálnych otázkach.

Archívne VIDEO

Vyhlásenie Jozefa Brhela pred procesom v kauze Mýtnik (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Jeho výpoveď má veľmi nízku dôkaznú hodnotu. Na FS nastúpil v septembri 2014 a informačné systémy Aladin boli obstarané v roku 2013. Je to svedok, ktorý sa objektívne nemôže vyjadrovať k obstarávaniu, ani k machináciám. Neviem, prečo ho sem prokurátor volal," konštatoval obhajca Michal Mandzák. Ako tiež zdôraznil, je evidentné, že Makó nemá znalosti o informačných systémoch na FS. "Hovorí o tom, že FS využívala informačný systém e-kolok, čo však nebola pravda, lebo ten obstarala Slovenská pošta a dodávateľom nebola spoločnosť Allexis. Takže nulová dôkazná hodnota," zdôraznil Mandzák.

Svedkovia boli vopred inštruovaní

Podľa neho ide o manipuláciu trestného konania. "Makó bol oznamovateľom. V tejto trestnej veci vypovedal viackrát k projektom spoločnosti Allexis a ani raz neoznačil môjho klienta, ale iné osoby. Keď vyšetrovateľa vymenila vyšetrovateľka, prvá otázka bola, kto má vplyv na FS a vtedy začína rozprávať o mojom klientovi," objasnil Mandzák. Robert Kaliňák, obhajca Radka K. vo štvrtok predložil senátu ŠTS ďalší návrh na doplnenie dokazovania, ktorý má potvrdzovať hrubé manipulovanie s trestnými konaniami, vrátane Mýtnika. "Ide o súbor nahrávok, kde sa nachádzajú viaceré časti, ktoré priamo hovoria o príprave a podsúvaní dôkazov aj v kauze Mýtnik," uviedol Kaliňák.

Vyplýva z nich, že svedkovia boli vopred inštruovaní, čo majú vypovedať tak, aby sa ich výpovede zhodovali. Žiada preto, aby sa súd s nimi oboznámil a tak posudzoval dôveryhodnosť svedkov. "Aj to potvrdzuje, že celá obžaloba stojí na vode," dodal Kaliňák. Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur. Obvineniu čelí aj Martin Bahleda, Milan Grega a Miroslav Slahučka. Obžalovaní vinu popierajú.

Viac o téme: Ľudovít MakóJozef BrhelMýtnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu