Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci ukončili dnešné rokovanie: Ochrana kolektívnych záujmov spotrebiteľov sa má posilniť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Spotrebitelia vo všetkých členských štátoch EÚ by mali mať zaistený aspoň jeden účinný a efektívny procesný mechanizmus pre žaloby na ochranu ich kolektívnych záujmov. Vyplýva to z európskej smernice, ktorá bola transponovaná do návrhu zákona o žalobách na ochranu kolektívnych záujmov spotrebiteľov. Legislatívu v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

"Návrh zákona má ambíciu zabezpečiť potrebnú rovnováhu medzi zlepšujúcim sa prístupom spotrebiteľov k spravodlivosti a poskytnutím primeraných záruk pre obchodníkov pred zneužívaním sporov, ktoré by neodôvodnene bránili podnikom vykonávať činnosť na vnútornom trhu," priblížilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v návrhu.

Okrem iného zákon zavádza možnosť oprávnenej osoby požadovať od spotrebiteľov poplatok za zapojenie sa do konania na čiastočné krytie nákladov spojených s podaním žaloby. "Dôležitým prvkom procesnej efektívnosti a odbúravania byrokracie bude, že spotrebitelia budú mať na základe právoplatného rozhodnutia nárok na nápravu stanovenú uvedeným rozhodnutím bez toho, aby museli podávať samostatnú žalobu," spresnil rezort.

Systém sankcií a odmeňovania

Neúspešná strana má znášať trovy konania. Výnimkou sú spotrebitelia. Rovnako návrh obsahuje zavedenie fikcie, že rozhodnutie súdu alebo správneho orgánu ktoréhokoľvek členského štátu EÚ o existencii porušenia kolektívnych záujmov spotrebiteľov môžu použiť strany konania ako dôkaz na účely akejkoľvek ďalšej žaloby proti tomu istému obchodníkovi pre ten istý postup. Zákon zároveň zavádza systém sankcií (v prípade porušenia zákona) a odmeňovania (v prípade úspechu v konaní).

Legislatíva sa vzťahuje na žaloby na ochranu kolektívnych záujmov spotrebiteľov vo veci porušenia ustanovení všeobecne záväzných právnych predpisov na ochranu spotrebiteľa a právne záväzných aktov Európskej únie, ak tieto porušenia poškodzujú alebo môžu poškodiť kolektívne záujmy spotrebiteľov. Nová legislatíva má byť účinná od 25. júna.

Poslanci ukončili rokovanie návrhom týkajúcim sa ochrany verejného zdravia

Poslanci Národnej rady (NR) SR v závere stredajšieho rokovania 90. schôdze prebrali novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Vyplýva z nej, že opaľovanie v soláriu má byť dostupné len pre dospelých.

Prevádzkovatelia solárií by po novom nemali služby zamerané na opaľovanie kože umelými UV žiaričmi poskytovať osobám mladším ako 18 rokov. V zákone sa dopĺňajú viaceré epidemiologické pojmy potrebné na aplikáciu preventívnych a represívnych opatrení, ktoré v súčasnom znení zákona chýbajú. Poslanci k návrhu predložili niekoľko pozmeňujúcich návrhov. Záver stredajšieho rokovania tiež patril prebratiu návrhu na zvolenie predsedu a člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Poslanci sa do lavíc vrátia opäť vo štvrtok (4. 5.) ráno o 9.00 h. Čaká ich návrh zákona o niektorých vzťahoch súvisiacich s nájmom nehnuteľného majetku štátu. Takisto majú na programe zákony súvisiace s reformou stavebnej legislatívy, ako aj novelu stavebného zákona a novelu zákona o štátnej podpore nájomného bývania. Popoludní ich čaká tradičná Hodina otázok.

Viac o téme: SpotrebiteliaPosilnenieŽalobyOchrana Kolektívne záujmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu