Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Revízia ukázala vyšší výkon ekonomiky v roku 2021: Namiesto 3 % rástla o 4,9 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika v roku 2021 rástla výrazne rýchlejšie, ako ukazovali doterajšie čísla. Hrubý domáci produkt (HDP) vtedy vzrástol o 4,9 % namiesto doteraz uvádzaných 3 %. Rast za minulý rok sa nezmenil. Vyplýva to z revízie, ktorú v piatok zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Úrad uskutočnil prvú tohtoročnú revíziu údajov v systéme národných účtov, ktorá spresnila ročné aj štvrťročné údaje o HDP a jeho zložkách za roky 2019 až 2022. Vplyv revízie upravil vývoj HDP za jednotlivé roky od 0 do 1,9 percentuálneho bodu (p. b.). V jednotlivých štvrťrokoch predstavujú zmeny od -0,1 do 1,9 p. b. 

Archívne VIDEO

Krajniak: Nezamestnanosť na Slovensku v marci klesla na 5,61 % (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Tempo rastu HDP v roku 2022 zostáva nezmenené, avšak hodnoty v jednotlivých štvrťrokoch boli mierne upravené. Výsledok ekonomiky SR za rok 2021 sa však výraznejšie navýšil. Po revízii HDP za rok 2021 medziročne vzrástol v stálych cenách až o 4,9 %, pred úpravou bol rast 3 %," priblížili štatistici. Revízia údajov národných účtov sa realizuje pravidelne dvakrát do roka, a to v apríli a októbri. Aktuálne zmeny boli urobené v súlade s platným Kalendárom revízií na rok 2023.

Viac o téme: EkonomikaRevíziaVyšší výkon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu