Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Psychologička upozorňuje, že deti často reagujú na zlú výchovu poruchami príjmu potravy

Psychologička Martina Matúšová
Psychologička Martina Matúšová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Martina Matúšová, koučka a psychoterapeutka, potvrdila pre Vyšetrenie.sk, že izolácia počas pandémie mala na deti a tínedžerov devastačný vplyv. Prejavil sa diagnózami ako anorexia, bulímia, obezita či depresia. Sociálne siete sú len jedným z faktorov, ktoré k nim prispeli. Škodia im najmä rodičia, a to aj tým, že sa o ne prehnane starajú.

„Ešte som sa nestretla s dievčaťom trpiacim anorexiou, ktoré by malo pred ochorením zásadný nadbytok kilogramov, nanajvýš jedno – dve kilá navyše,“ hovorí odborníčka.

Tínedžeri, ktorí nejedia, majú často pocit, že nie sú dosť dobrí, čo súvisí s rodičmi a s tým, ako ich hodnotia. Ich liečba trvá tri –  štyri roky a aby bola úspešná, často sa musia riešiť vzťahy v celej ich rodine. Neraz sa pritom ukáže, že aj rodičia majú nezdravý vzťah k svojmu telu. Matky bývajú na diétach, otcovia zas na proteínoch, aby mali svaly.

Rozhovor s Matúšovou - poruchy príjmu potravy u detí

Aj nadváha môže byť príčinou nedostatku lásky. U väčšiny detí, ktoré sa dostanú na terapie, prevláda smútok a akési prázdno.Rodičia sa im tak veľmi usilujú dopriať to najlepšie, že ich presycujú aktivitami a nenechávajú im priestor pre vlastné túžby. A nielen pre túžby, ale ani pre prehry a sklamania,“ hovorí Martina Matúšová.

Celý rozhovor so známou psychologičkou si môžete prečítať na Vyšetrenie.sk.

Viac o téme: RozhovorPsychologičkaMartina Matúšová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu