Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V priestoroch Národnej rady Slovenskej republiky sa koná finále Slovenskej debatnej ligy

NR SR
NR SR (Zdroj: TASR/Martina Kriková )

BRATISLAVA - V priestoroch Národnej rady (NR) SR sa koná finále Slovenskej debatnej ligy. Debatovať budú proti sebe dva trojčlenné tímy. Podujatie organizuje Slovenská debatná asociácia (SDA). Tohtoročná finálová téza sa týka duševného vlastníctva v prostredí umelej inteligencie.

"V Slovenskej debatnej asociácii sa rozvíjaniu kritického myslenia venujeme už 23 rokov, preto máme možnosť efektívne šíriť kritické myslenie do všetkých kútov Slovenska," uviedol riaditeľ SDA Ondrej Schütz.

Čo je jej cieľom a ako prebieha?

Cieľom asociácie je rozvoj kritického myslenia, argumentácie, rečníckych zručností a všeobecného prehľadu prostredníctvom akademickej debaty. Aj takto sa podľa slov asociácie študenti učia rozpoznávať seriózne médiá od dezinformačných, vyhľadávať a overovať informácie, ale aj rozvíjať svoje prezentačné zručnosti.

V každej debate sú dva tímy, pričom jeden sa tézu snaží potvrdiť a jeden vyvrátiť. Správnosť argumentov overujú akreditovaní rozhodcovia SDA. "Kritériami na posúdenie správnosti argumentov sú logická súslednosť argumentačnej línie, hĺbka analýz, organizácia reči, práca s dôkazmi, práca s dosahmi a rečnícke schopnosti," dodala asociácia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu