Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vstup Fínska do NATO urobí Alianciu ešte bezpečnejšou a silnejšou, uviedla prezidentka

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ramon Leško, TASR/ Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Vstup Fínska do NATO urobí Alianciu ešte bezpečnejšou a silnejšou. Konštatovala to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Poznamenala, že Severoatlantická aliancia je zárukou bezpečnosti a ochrany slobody pre takmer miliardu ľudí, vrátane Slovenska.

"Fíni sa rozhodli do NATO vstúpiť krátko po tom, ako Rusko vo februári 2022 znovu napadlo nášho suseda, Ukrajinu. Dnešný vstup Fínska preto urobí našu Alianciu ešte bezpečnejšou a silnejšou," uviedla prezidentka a pripomenula, že Fínsko si dlhodobo zakladalo na svojej neutralite.

Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Vlajka Fínska bude viať pred sídlom NATO v Bruseli, v abecednom poradí medzi Estónskom a Francúzskom. So vstupom tejto krajiny do NATO súhlasilo minulý týždeň Turecko ako posledná členská krajina Aliancie.

Fínsko a Švédsko reagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu tým, že v máji 2022 spoločne požiadali o vstup do NATO. Podmienkou vstupu je súhlas všetkých 30 členských krajín. O vstupe Švédska však ešte nerozhodli Turecko ani Maďarsko.

Viac o téme: NATOFínskoZuzana ČaputováFínsko v NATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu