Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V slovenských pohoriach trvá druhý stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Reprofoto - Youtube.com)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo všetkých pohoriach Slovenska platí aj v nedeľu mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

archívne video V Tatrách vykopali ostatky medveďa: Keď hibernoval, zasypala ho lavína (VIDEO)

V Tatrách vykopali ostatky medveďa: Keď hibernoval, zasypala ho lavína (VIDEO) (Zdroj: TASR)

Sneh z posledného výrazného sneženia si podľa neho už sadol a previazal sa. "Vplyvom plusových teplôt sa v polohách pod 1600 metrov nad morom nachádza mokrý sneh, kde sa na strmých svahoch môžu najmä dopoludnia vyskytnúť menšie samovoľné lavíny a splazy," uviedol.

Doplnil, že popoludní sa očakáva silný vietor a zrážky. "Nebezpečné preto budú najvyššie položené strmé až extrémne strmé svahy a žľaby. Tu sa najmä na záveterných stranách, kde vietor uloží väčšie množstvo snehu, môžu nachádzať menšie dosky a vankúše. Uvoľniť ich bude možné veľkým zaťažením," upozornil.

V horských územiach Slovenska sa očakáva v nedeľu po prechode studeného frontu ochladenie. "Od severozápadu zrážky, najmä vo Vysokých a Západných Tatrách, ktoré budú mať spočiatku snehový charakter len v najvyšších polohách. Postupne bude hranica sneženia klesať až na 700 metrov nad morom," dodal Buliak.

Horskí záchranári pomáhali v Nízkych Tatrách turistom, ktorí zablúdili 

Horskí záchranári z Nízkych Tatier pomáhali v sobotu (1. 4.) po zotmení dvojici českých turistov, ktorá sa vybrala od Demänovskej jaskyne slobody po modrom turisticky značenom chodníku smerom do sedla Machnatô. Horská záchranná služba (HZS) o tom informovala na svojom webe.

 

V Nízkych Tatrách potrebovala pomoc dvojica českých turistov Dňa 01.04.2023 už po zotmení boli záchranári HZS zo...

Posted by Horská záchranná služba on Saturday, April 1, 2023

Turisti trasu nepoznali ani si ju neoverili podľa mapových podkladov. "Mylne sa domnievali, že ich dovedie do Jasnej. Navyše zišli zo značeného chodníka a v tme bez svetla uviazli nad skalným zrázom nad dolinou Vyvieranie. Na pomoc im odišli horskí záchranári z Jasnej. Po príchode ich zateplili, vybavili čelovkami a po doplnení energie ich sprevádzali k jaskyni. Následne ich previezli do Jasnej, kde boli ubytovaní," uviedla HZS.

Viac o téme: LavínyNebezpečenstvoPohoriaHZS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu