Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Petrov opisoval, ako mal podnikateľ Štefan Žiga odovzdať peniaze Slobodníkovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Podnikateľ Peter Petrov alias Tiger v utorok pred samosudcom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku opisoval, ako mal obžalovaný Štefan Žiga v minulosti odovzdať obálku s peniazmi vtedajšiemu šéfovi finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernardovi Slobodníkovi. Dvojica mala podľa Petrova na spoločných stretnutiach hľadať spôsoby, aby Štefana Žigu neobvinili v kauze Valčeky.

Na prvých stretnutiach mal byť prítomný aj neprávoplatne odsúdený expolicajt Marián Kučerka."Mám vedomosť, že na stretnutiach, na ktorých som bol prítomný, sa otvorene bavili o tejto problematike," zdôraznil svedok. Slobodník mu mal povedať, že od Štefana Žigu dostáva kvartálne 20.000 až 30.000 eur "na réžiu". Petrov tiež uviedol, že Štefana Žigu vnímal ako Slobodníkovho blízkeho kamaráta. Hovoril o tzv. kamarátstve s výhodami. "Evidoval som, že spolu trávili aj voľný čas," podotkol.

Obžalobu na Štefana Žigu podali pre podozrenie z podplácania Slobodníka v období rokov 2016 až 2020. Ide najmä o skutky nadväzujúce na kauzu Valčeky. Celkovo mal Štefan Žiga podľa obžaloby odovzdať Slobodníkovi minimálne 85.000 eur. Protihodnotou za úplatky malo byť zabezpečenie beztrestnosti či informácií o trestných konaniach. Obžalovaný, ktorý má byť v príbuzenskom vzťahu s exministrom hospodárstva a súčasným nezaradeným poslancom Národnej rady SR Petrom Žigom, vinu odmieta.

Pôvodne Štefan Žiga čelil aj podozreniam z podplácania bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. V tomto prípade mu na začiatku roka 2022 obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR.

Viac o téme: Súd ŠTSBernard SlobodníkPeter PetrovŠtefan Žiga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu