Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Revolučná zmena v chrámoch: Cirkev chce kráčať s dobou, zabudnite na mince, toto je nový trend!

Bezkontaktné terminály sa možno už onedlho stanú bežnou súčasťou slovenských chrámov. Milodary veriacich sú podľa cirkvi často jediným príjmom. Zobraziť galériu (4)
Bezkontaktné terminály sa možno už onedlho stanú bežnou súčasťou slovenských chrámov. Milodary veriacich sú podľa cirkvi často jediným príjmom. (Zdroj: Getty Images, Facebook/ Piaristický kostol sv. Ladislava v Nitre)

NITRA – Aj keď je cirkev dlhodobo považovaná za skôr konzervatívnu inštitúciu, modernizačnej revolúcii už na chuť pomaly prichádza tiež. Predzvesťou modernizácie v cirkvi sú po novom aj terminály, ktoré sa objavili už v nejednom kostole na Slovensku. Aj keď sa podľa reakcie cirkvi tešia skôr pozitívnym ohlasom, negatívnym postojom už čelilo viacero farností. Podľa generálneho vikára žilinského biskupa však len nasledujú trendy.

Archívne video:

Holandský kráľ Viliam-Alexander a holandská kráľovná Maxima navštívili kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote (Zdroj: TASR/ František Iván)

Jedným z menej očakávaných pokrokov vo svete bezkontaktných platieb je aj nevídaná novinka, ktorá pribudla pri vstupe do jedného z chrámov v Nitre. „Na bohoslužby už ľudia nemusia nosiť drobné, stačí im platobná karta,“ informoval portál Dnes24. Novým prírastkom má byť terminál na platobné karty, pričom dôvodom jeho osadenia má byť umožnenie viacerým veriacim prispieť na milodary.

Piaristi tak pokračujú v trende, ktorý je už dnes bežnou praxou v západných krajinách. „V spolupráci s Piaristickou nadáciou sa nám podarilo do kostola dostať nový terminál na milodary, pomocou ktorého sa dá platiť bezkontaktne kartou,“ oznámili. Návštevníci kostola sa tak môžu rozhodnúť, či chcú uhradiť milodar vo výške od 5 do 50 eur, prípade si vybrať inú sumu. „Ďakujeme za všetky milodary, ktorými podporujete náš chrám, či už v hotovosti, cez bankový účet alebo aj týmto spôsobom,“ odpovedajú na margo pozitívnych ohlasov.

Revolučná zmena v chrámoch:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/ Piaristický kostol sv. Ladislava v Nitre)

Jednotný postup cirkvi sa nekoná, farnosti si terminály zriaďujú samé

Podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Radovana Pavlíka však neide o spoločný postup v cirkvi. Spôsob výberu milodarov, či iné záležitosti si jednotlivé farnosti na Slovensku zariaďujú po svojom. Podľa generálneho vikára žilinského biskupa Martina Kramara však aktuálny trend ide práve týmto smerom. Platobné terminály určené pre výber milodarov sa tak objavili už v nejednom kostole.

Revolučná zmena v chrámoch:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/ Piaristický kostol sv. Ladislava v Nitre)

Predovšetkým mladšia generácia je zvyknutá používať na finančné transakcie mobil, hodinky, či iné smart zariadenia. Čoraz menej používajú hotovosť. Určite to nebude znamenať, že klasické pokladničky v kostoloch raz celkom vymizli. Ale nový spôsob si veľmi pravdepodobne nájde spôsob koexistencie s tým klasickým,“ priblížil. Dodal, že aj odozva na platobné terminály je veľmi dobrá. „Ľudia kvitujú túto možnosť. Kto ju nevyužíva, nie je proti nej,“ priblížil Kramar.

Pre farnosti sú terminály predzvesťou lepších príjmov

Mnohí ľudia špekulujú, že inštalácia terminálov je zo strany cirkvi ideálnym spôsobom na zvýšenie príjmov kostolov. „Je vidieť, keď ľudia musia šetriť, kvôli zvýšeniu výdavkov. Na druhej strane, veľmi často vnímajú aj to, že pri rastúcich cenách viac potrebuje aj kostol, aby sa mohlo aspoň svietiť a kúriť. Takže niekto dá menej, a niekto príde a prispeje viac. Záleží od kostola ku kostolu, samozrejme,“ osvetlil generálny vikár a dodal, že pri jeho konkrétnej skúsenosti zvýšila inštalácia terminálu príjem kostola zhruba o štvrtinu. „Postupom času sa približne tretina celkového príjmu presunula práve na terminál,“ vyjadril sa na margo efektivity terminálov.

Revolučná zmena v chrámoch:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay)

Podľa Kramaru sa však prevádzka kostolov v poslednom období vyšplhal do enormných výšin. Elektrina, voda, plyn, kvety, bohoslužobné potreby, opravy či údržba podľa jeho slov predstavujú veľkú záťaž. „Milodary sú vo veľkej väčšine prípadov v podstate jediným zdrojom príjmov,“ podotkol.

Viac o téme: TerminálCirkevMilodary
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu