Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Orkán úraduje vo Vysokých Tatrách: Zachraňovali turistku, ktorá uviazla na magistrále

Na snímke pohľad z Lomnického štítu (2 634 metrov nad morom) na zasnežený svah v Lomnickom sedle vo Vysokých Tatrách
Na snímke pohľad z Lomnického štítu (2 634 metrov nad morom) na zasnežený svah v Lomnickom sedle vo Vysokých Tatrách (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

BRATISLAVA - Na horách v okrese Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad sa môže dnes podvečer vyskytnúť orkán. Platí preto výstraha tretieho stupňa pred vetrom na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe. Na zlé počasie takmer doplatila 39-ročná turistka, ktorá uviazla na turistickom chodníku medzi Zamkovského a Skalnatou chatou.

Na Slovensku úraduje silný vietor (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Na horách v polohách približne nad 1900 metrov sa miestami očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu, to jest mohutná víchrica až orkán," vysvetlili meteorológovia.

 

Výrazne znížená dohľadnosť vplyvom prachu komplikuje dopravu Silný vietor vedie začiatkom jari pred nástupom...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Saturday, March 11, 2023

Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa SHMÚ v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku či horolezectvo.

Turistka uviazla na magistrále

Horskí záchranári pomáhali popoludní 39-ročnej slovenskej turistke, ktorá v zlom počasí a zlých podmienkach - silnom vetre, prebárajúcom sa snehu a pri takmer nulovej viditeľnosti, uviazla na turistickom chodníku medzi Zamkovského a Skalnatou chatou vo Vysokých Tatrách. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

"Podmienky v teréne ju značne vyčerpali a z miesta, odkiaľ kontaktovala záchranárov HZS, nebola schopná samostatne pokračovať ďalej," uvádza s tým, že na pomoc jej išli na snežnom skútri a od Zamkovského chaty postupovali po magistrále na lyžiach. V čoraz zhoršujúcom sa počasí a silnejšom vetre sa im turistku podarilo lokalizovať. "V teréne ju zateplili a keďže bola bez zranení, sprevádzali ju späť na Zamkovského chatu, odkiaľ bola transportovaná do Starého Smokovca," dodáva HZS. Žena na vlastnú žiadosť pokračovala zo Starého Smokovca domov v sprievode známeho.

 

V zlom počasí uviazla turistka na magistrále vo Vysokých Tatrách Dňa 11. 3. 2023 v poobedňajších hodinách prijala...

Posted by Horská záchranná služba on Saturday, March 11, 2023


 

Viac o téme: PočasieVietorOrkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu