Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNY ONLINE Takúto spúšť zanecháva za sebou orkán DIETHELM! Extrémny vietor potrvá do polnoci

Slovensko ohrozuje celý deň silný vietor, piesočná búrka a teraz ešte aj padla lavína. Zobraziť galériu (6)
Slovensko ohrozuje celý deň silný vietor, piesočná búrka a teraz ešte aj padla lavína. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj/iMeteo.sk, Getty Images)

BRATISLAVA – Víkend na našom území začal v niektorých oblastiach ako zo zlého sna. Na Slovensko dorazil orkán Diethelm. Rátajte s mimoriadne silným vetrom a náhlou zmenou teplôt. Po včerajšom teplom dni sa k nám vracia chladné počasie.

aktualizované 21:27 V Brne silný vietor strhával strechy počas celého dňa. Podľa Hasičského zboru Juhomoravského kraja sa našťastie tieto udalosti zaobišli bez zranení. Ľudí najviac ohrozovali padajúce stromy. V nektorých prípadoch to skončilo prepadnutím striech väčších aj menších budov.

aktualizované 20:50 Na Liptove vietor ešte poobede naberal na sile. Smerom na Vikartovce lamál stromy. 

aktualizované 20:30 Nárazy vetra na Štrbskom plese dosahujú od večerných hodín rýchlosť 100 km/h. 

aktualizované 20:04 V Drábsku vietor strhol elektrické vedenia. Celá obec je bez prúdu od ranných hodín. V dnešných hodinách sa počasie oproti včerajšku rapídne zmenilo. Teploty do +20 stupňov vystriedali za necelý deň mrazy, v severných oblastiach aj sneženie. Búrky boli nahradené silným a nebezpečným vetrom.

 

Počasie dnes pripomína iné ročné obdobie ako včera Kým včera krátko popoludní bolo väčšinou 13-20 °C (obr. 1) aj s...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Saturday, March 11, 2023

aktualizované 19:30 Hasiči aktuálne zasahujú v Starej Ľubovni, kde silný vietor poškodil strechu základnej školy. Uviedol to operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Podľa jeho slov v Prešovskom kraji v sobotu evidovali doposiaľ 6 zásahov súvisiacich s nepriaznivým počasím. Silný vietor sa očakáva na severe Slovenska do dnešnej polnoci.  

aktualizované 19:15 V prachovej búrke na severomaďarskej diaľnici M1 havarovalo 37 áut a päť kamiónov. Pri nehode zhorelo 19 vozidiel. Zranenie utrpelo najmenej 26 osôb. S odvolaním sa na internetové vydanie denníka Népszava o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Šesť zranených je v kritickom stave a siedmi utrpeli ťažké poranenia. Autá smerujúce na západ sa zrazili 27 kilometrov od Budapešti v oblasti obce Herceghalom. Jeden z kamiónov prerazil zvodidlá a prešiel do protismeru. Polícia uzatvorila diaľnicu v oboch smeroch a dopravu presmerovala na štátnu cestu č. 1 medzi obcami Herceghalom a Bicske. Úrady nasadili do zásahu desať sanitiek a tri vrtuľníky.

 

FOTOGALERIE. Dezastru pe M1, în Ungaria. Carambol cu zeci de mașini și camioane. Mai multe autoturisme au luat foc. Detalii: https://rb.gy/w3f3vv

Posted by PortalSM on Saturday, March 11, 2023

aktualizované 18:45 Príslušníci Hasičského a záchranného zboru a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí odstraňovali po vyčínaní orkánu Diethelm spadnuté stromy na cestách, strhnuté strechy z budov, spadnuté billbordy či poškodené drôty elektrického vedenia. Najviac výjazdov uskutočnili v Trnavskom kraji (64). Nasledoval Bratislavský (50) a Nitriansky kraj (23).

 

🚒🧑‍🚒 HASIČI MAJÚ ZA SEBOU VIAC AKO 150 VÝJAZDOV PRE NEPRIAZNIVÉ POČASIE

Posted by Hasičský a záchranný zbor on Saturday, March 11, 2023

aktualizované 18:40 Maďarské mesto Bakyon postihla v dnešných hodinách podobná prašná búrka, ako tá, ktorá vyčínala medzi Čunovom a Jarovcami.  

aktualizované 18:30 Silný vietor spôsobil v sobotu v Českej republike komplikácie v cestnej a železničnej doprave. Bez dodávok elektriny sa ocitli tisíce domácností. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

 

Vítr a sníh komplikuje situaci v celém Pardubickém kraji. Od rána evidujeme 12 dopravních nehod. Nejhorší je situace v...

Posted by HZS Pardubického kraje on Saturday, March 11, 2023

Pri nehodách spôsobených počasím utrpelo zranenia vyše 20 ľudí. Hasiči zasahovali na viacerých miestach po celej krajine, pričom vietor strhával strechy z domov. V Pardubickom kraji v dôsledku silného vetra zišiel z cesty autobus so 45 cestujúcimi a prevrátil sa medzi obcami Březová nad Svitavou a Hradec nad Svitavou. Zranenia utrpelo 21 ľudí, z toho dvaja vážne, uviedli hasiči na sociálnej sieti.

 

Aktualizace: Vrtulník na místo nedoletěl z důvodu špatných letových podmínek. V autobuse cestovalo na 45 osob. 2 těžší...

Posted by HZS Pardubického kraje on Saturday, March 11, 2023

Na niektorých miestach aj sneží. Na horách by malo napadnúť päť až 15 centimetrov. V sobotu bola prerušená doprava na úseku železničného spojenia z Českých Budějovíc do Rakúska, ako aj na ďalších regionálnych tratiach. V piatok večer evidovali České energetické závody (ČEZ) zhruba 8000 odberateľov bez elektriny.

aktualizované 18:09 Slovnská turistka (39) uviazla v poobedňajších hodinách medzi Zamkovského a Skalnatou chatou. Pre zlé počasie nevedela pokračovať a preto kontaktovala horských záchranárov. Na miesto sa síce vybrali na snežnom pluhu, ale pre silný vietor a slabú viditeľnosť postupovali od Zamskovského chaty na lyžiach. Turistku sa napokon podarilo lokalizovať. Bola pri vedomí a bez známok poranenia.

aktualizované 17:01 Orkán sa presúva na sever Slovenska. Najsilnejší vietor fúka momentálne v Nízkych a Vysokých Tatrách. Na Štrbskom plese je znížená viditeľnosť. Turistov by ste na vonkajších priestranstvách hľadali márne.

 

Hóesés❄❄❄🙂

Posted by Ágnes Bodnár Szalmáné on Saturday, March 11, 2023

aktualizované 16:34 Viaceré cestné úseky vo vyšších polohách sú pokryté snehom. Na Donovaloch sa tvoria na ceste jazyky, pri Ždiari je minimálna viditeľnosť a celá cesta zasypaná snehom.  

aktualizované 16:10 Pre silný vietor a popadané konáre je v sobotu zavretá zoologická záhrada v Bratislave. Informuje o tom na sociálnej sieti.

 

Z dôvodu silného vetra a pádu konárov v areáli je dnes 11.3.2023 zoologická záhrada zatvorená. Za pochopenie ďakujeme. Budeme sa na vás tešiť zajtra.

Posted by ZOO Bratislava on Saturday, March 11, 2023

Starosta bratislavskej mestskej časti Jarovce Jozef Uhler priblížil, že silný vietor spôsobil mnoho škôd. Zatiaľ najväčšie evidujú na cintoríne. "Aj napriek tomu, že v lete boli ošetrené všetky stromy, niektoré konáre taký silný vietor nezvládli. Viaceré hroby sú poškodené, niektoré z dôvodu pádu konára a niektoré padli samy," povedal. Na mestskom futbalovom ihrisku zničil silný vietor obidve striedačky.

 

😪😪😪😪😪

Posted by Marek Melichár on Saturday, March 11, 2023

aktualizované 16:00 Vietor sa podpísal aj pod výpadky elektrickej energie. Najväčšie boli zaznamenané v okolí hlavného mesta a na Podunajskej nížine. Tisícky domácností ostali bez elektriny. Len v Bratislave bolo evidovaných doteraz 13 porúch. Bez prúdu sú aj niektoré ulice v Nitre, Galante, Veľkom Mederi, Gabčíkove, Komárne, okolie Senca, Šale, Serede či Želiezoviec.

Mnoho domácností na západnom Slovensku skončilo bez prúdu.
Zobraziť galériu (6)
Mnoho domácností na západnom Slovensku skončilo bez prúdu.  (Zdroj: iMeteo.sk)

Na stredom Slovensku sú aktuálne bez elektriny obce Lom nad Rimavicou, Látky, Drábsko, Javorinka, Píla a Horné Hámre. Porúch môže ešte pribúdať. Vietor však bude vrcholiť najmä na horách, kde môže presiahnuť rýchlosť 150 km/h.

aktualizované 16:50 Do 13.00 hod. spôsobil silný vietor škody najmä na severnom a západnom Slovensku. Podpísal sa aj pod viacero zranení. Na Betliarskej ulici spadla staršia žena na chodník a utrpela zlomeninu stehnovej kosti. Ďalší úraz sa stal postaršiemu mužovi pred nákupným centrom na Vajnorskej ulici, kde ho vietor zhodil na zem. Utrpel niekoľko povrchových zranení, informuje TASR.

 

Aktuálny pohľad z Považskej Bystrice a Rajca. Rozdiel teplôt oproti včerajšiemu dňu viac ako 10°C a pocitovo viac ako 15°C. Foto: Milan Kudlaňák a Tomáš Janega - ďakujeme :)

Posted by Meteopress SK online on Saturday, March 11, 2023

aktualizované 15:36 V Strečne hlásia spadnutý strom v smere od Vrútok do Žiliny pred zúženým úsekom. Strom blokuje jeden jazdný pruh. Na mieste sa tvoria kolóny z obidvoch strán. 

aktualizoavné 15:30 Orkán Diethelm už dorazil aj do Tatier. V nížinách a dolinách vietor slabne, no v horských úsekoch dosahuje najvyššiu rýchlosť práve v týchto chvíľach. Takto to vyzerá na Skalnatom plese.

aktualizované 15:01 V dopoludňajších hodinách strhla lavína v žľabe pod Nižnou Popradskou štrbinou smerom do Mengusovskej doliny skupinu 12-tich turistov. Po páde utrpeli tri osoby vo veku 36, 45 a 61 rokov poranenia hrudníka, kolena a predkolenia. Do terénu boli vyslaní záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry spolu s dvoma služobnými psami. Vzhľadom na poveternostné podmeinky nebolo možné dopraviť sa na miesto incidentu letecky. Po ošetrení všetkých troch osôb ich previezli z Popradského plesa do Starého Smokovca a následne skončili v nemočničnom zariadení.

 

Pád lavíny v žľabe pod Nižnou Popradskou štrbinou Dňa 11. 3. 2023 v dopoludňajších hodinách prijala Horská záchranná...

Posted by Horská záchranná služba on Saturday, March 11, 2023

aktualizované 14:25 Silný vietor v Šamoríne vyvrátil niekoľko stromov s celými koreňmi. Niektoré cestné úseky sú neprejazdné. Padajúce stromy demolovali zaparkované autá.

 

TAKTO VYSTRÁJA ORKÁN Aj mesto Šamorín zasiahol silný vietor a takto to tam dopadlo. Ako to vyzerá u vás? Situáciu...

Posted by www.iMeteo.sk on Saturday, March 11, 2023

Na Slovensku úraduje silný vietor (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

aktualizované 13:50 Podľa webu Ventusky nárazový vietor presiahol na našom území rýchlosť 100 km/h. Najsilnejšie poryvy boli zaznamenané v Trenčianskom kraji. 

Slia vetra na Slovensku v nížinách a pahorkatinách presiahla v niektorých úsekoch 100 km/h.
Zobraziť galériu (6)
Slia vetra na Slovensku v nížinách a pahorkatinách presiahla v niektorých úsekoch 100 km/h.  (Zdroj: Ventusky)

aktualizované 13:45 Premávka na diaľnici D2 od hraničného priechodu Čunovo po križovatku s D4 (Jarovce) je opäť obnovená v obidvoch smeroch. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Silvia Šimková. V úseku boli zdokumntované dve škodové udalosti s predbežnou výškou škody 10-tisíc eur.

aktualizované 13:40 Aktuálna situácia na železniciach sa nezlepšuje. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky hlásia viaceré spoje meškanie alebo výluky. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK na svojom webe.

aktualizované 13:20 Kým západ Slovenska bojuje so silným vetrom, na severe sneží. V ranných hodinách panovali na horskom priechode Makov veľmi nepriaznivé poveternostné podmienky. Okrem toho blokoval cestu spadnutý strom. V Dolnom Kubíne na Orave husto sneží.

Husté sneženie a silný vietor aktuálne vyčíňa aj v Dolnom Kubíne (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

aktualizované 13:11 Na východe Slovenska pri Košiciach v obci Košické Oľšany padali krúpy. Už aj v tejto časti krajiny je hlásená výstraha pred silným vetrom. 

 

Košické Oľšany takto 🌧️ ‼️ Stále platí výstraha pred silným vetrom ‼️ 📸: Miroslav Janočko (Domi)

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Saturday, March 11, 2023

aktualizované 12:45 Polícia Slovenskej republiky informuje, že z dôvodu odstraňovania následkov škodových udalostí musela byť diaľnica D2 uzavretá. Na mieste nebol zranený žiadny účasník.

Pre piesočnú búrku je úplne uzavretá diaľnica D2 od Čunova po križovatku s diaľnicou D4 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

aktualizované 12:38 Pohľad na piesočnú búrku medzi Čunovom a Jarovcami z bratislavskej Koliby.

aktualizované 11:53 Na starej ceste za výjazdom z bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica odtrhol vietor veľký bilbord. Zasahuje tam do pravého jazdného pruhu. Bilbord môže zasiahnuť vozidlá. Informuje o tom Zelená vlna RTVS a dopravný servis Stella centrum. V Bratislave na Lamačskej ceste pri železničnej stanici spadlo na cestu elektrické vedenie. Vodiči sa tam podľa Zelenej vlny zdržia v oboch smeroch. Pre silný vietor nepremáva ani Kompa Vojka na Dunaji.

Nárazový vietor sa vyskytuje v lokalitách Zemianska Olča, Šrobárová, Komárno, Hurbanovo, Senec, Holíč, Bánovce nad Bebravou, Bytča, Budatín, Žilina a Rajec. Na rýchlostnej ceste R1 za Hronskou Breznicou v smere do Žiaru nad Hronom spadol strom na cestu. "Je to približne na 134. kilometri," doplnila Zelená vlna. Spadnutý strom na ceste je aj v stúpaní na Bielu Horu z Trstína.

aktualizované 11:32 V bratislavskej mestskej časti Karlova Ves na Dlhých Dieloch ohrozujú zaparkované autá aj chodcov smetiaky. 

 

🌪️ Klasický problém pri silnom vetre. Čas, kedy smetiaky zadávajú tvrdý úder svojím súperom... Už si našli aj svoju prvú obeť na Dlhých Dieloch v Bratislave. 🙄 DonP

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Saturday, March 11, 2023

aktualizované 11:11 Krízové riadenie Ministrstva vnútra (MV) SR vydalo pre ľudí desať odporúčaní v prípade silného vetra. "Najvyššiu hodnotu má život, až potom majetok," uviedol rezort na záver.

 

🔴 VÝSTRAHA 2 STUPEŇ VIETOR - ODPORÚČANIA Sekcie krízového riadenia MV SR čo mať na pamäti pri silnom vetre ‼️

Posted by Polícia SR - Nitriansky kraj on Saturday, March 11, 2023

aktualizované 11:01 Polícia Slovenskej republiky upozorňuje vodičov na uzavretie diaľnice D2 v úseku medzi Čunovom a Jarovcami v obidvoch smeroch. V oblasti je znížená viditeľnosť pre piesočnú búrku. "Žiadame vodičov, aby využili  alternatívne trasy a tomuto úseku sa úplne vyhli," uvádza sa v správe.

 

AKTUÁLNE OBOJSMERNE UZAVRETÁ DIAĽNICA D2 OD HP ČUNOVO PO KRIŽOVATKU S DIAĽNICOU D4 (JAROVCE) Dopravní policajti KDI KR...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Saturday, March 11, 2023

aktualizované 10:30 Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v sobotu vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách. Vo Veľkej a Malej Fatre je nebezpečenstvo lavín mierne. Situácia sa bude počas dňa zhoršovať.

aktualizované 10:13 Silný vietor už pácha prvé škody. Odborníci odporúčajú vynechať dnes turistiku a iné aktivity v prírode. Popadané stromy na cestách sú hlásené v úsekoch: Lovinobaňa - Cinobaňa, Makov - Makov-Bumbálka, Nováky - Horné Vestenice. Jazdite preto opatrne.

archívne video

Silný vietor v Trebišove lámal stromy a ničil autá (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Koniec pracovného týždňa priniesol na slovenskom území teploty, ktoré sa na niektorých miestach vyšplhali až k +20 °C. Mnohé oblasti však prekvapili aj silné búrky. Ako uvádza portál iMeteo.sk, v piatok udrelo na Slovensku viac ako 18-tisíc bleskov. Už toto nebolo bežné počasie pre marec. Dnes sa situácia ešte zhoršila. Na Slovensku zúri silný vietor, rapídne sa ochladilo a očakáva sa dokonca sneženie a škody na majetku. Všetko to má na svedomí orkán Diethelm.

Veterno a chladno

Veterné počasie bolo hlásené v západnej časti strednej Európy už vo včerajších hodinách. V Nemecku fúkal vietor rýchlosťou, ktorá presiahla 100 km/h. V noci sa víchrica presunula nad Rakúsko a Česko. Od rána ohrozuje silný vietor aj obyvateľov Slovenska. Meteorológovia varovali, že rýchlosť vetra na západnom Slovensku dosiahla rýchlosť 80 km/h o 7:00 s tým, že v čase od 9:00 do 15:00 má fúkať až 100 km/h.

 

☃️A ešte jedna foto, ktorá vystihuje dnešný deň asi najlepšie. 📸Marek Šaržík, Považská Bystrica 🤟DonP

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Friday, March 10, 2023
 

📊 Predpoveď na sobotu 11. 03. 2023 🌙 V noci sa na strednom a východnom Slovensku ešte bude vyskytovať dážď, ojedinele...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Friday, March 10, 2023

Vietor o takejto sile môže napáchať rôzne škody. Hrozia výpadky elektrickej energie, padanie stromov aj meškanie vlakov. Na východe je vietor ešte slabý, no postupne sa rozfúka aj tam. Silno veterno bude aj na horách, uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

 

Vietor od západu silnie Ochladenie je sprevádzaný silným až búrlivým západným vetrom, ktorý od západu postupne silnie....

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Friday, March 10, 2023

Ochladí sa na celom území Slovenska. V južných oblastiach sa bude teplota počas dňa pohybovať do +10 °C, na severe nemusia byť vôbec plusové teploty. Snehové prehánky zasiahnu Kysuce a Oravu. Obyvatelia v týchto oblastiach sa musia pripraviť aj na 15 cm novej snehovej pokrývky. Vodiči si musia dávať obzvlášť pozor, pretože v kombinácii so silným vetrom sa na cestách môžu tvoriť jazyky a záveje. Počasie by sa malo upokojiť až v neskorých večerných hodinách.

Viac o téme: PočasieOrkánMrázOchladenieVýstrahaSlovenskoDiethelm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu