Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prekvapujúce zistenie z východného frontu: Slováci bojujú za Ukrajinu! Prezradili svoj ďalší postup

Za Ukrajinu bojujú z vlastného presvedčenia: Formujú špeciálnu československú vojenskú jednotku, Zobraziť galériu (4)
Za Ukrajinu bojujú z vlastného presvedčenia: Formujú špeciálnu československú vojenskú jednotku, (Zdroj: SITA/AP, CNN Prima News)

BRATISLAVA/ KYJEV – Aj keď sa Slovensko do vojny na Ukrajine so svojou armádou oficiálne nezapojilo, v konflikte je hneď niekoľko zahraničných vojakov bojujúcich z vlastnej vôle. Mnohí z nich sa pre svoje presvedčenie postavili na jednu z dvoch strán pomyselnej barikády. Výnimkou nie sú ani Slováci, pričom prvé správy o vojakoch slovenskej národnosti na Ukrajine sa objavili už pred deviatimi rokmi. Prezradili svoje ďalšie plány.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 378 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Najnovšie správy o Slovákoch bojujúcich za svoje ideály priniesol český reportér CNN Prima News Matyáš Zrno, ktorý do nášho regiónu prináša najaktuálnejšie správy z frontu. V reportáži v stredu (8. 3.) predstavil hneď dvoch Slovákov, ktorí sú súčasťou elitnej jednotky ukrajinskej armády. Maskovaní muži s prezývkou Tango a Vesker pre portál povedali, čo bolo hlavným dôvodom ich pripojenia sa k ukrajinskej armáde.

Slovenskí dobrovoľní vojaci na Ukrajine: Tango (vľavo) a Vesker (vpravo) s redaktorom CNN Prima News Matyášom Zrnom
Zobraziť galériu (4)
Slovenskí dobrovoľní vojaci na Ukrajine: Tango (vľavo) a Vesker (vpravo) s redaktorom CNN Prima News Matyášom Zrnom  (Zdroj: CNN Prima News)

Na Ukrajine pôsobí už deväť rokov, motiváciou bolo postaviť sa na správnu stranu

Jeden z maskovaných vojakov s prezývkou Vesker prezradil, že jeho hlavnou motiváciou bola snaha ukázať, že aj Slováci sa dokážu postaviť na správnu stranu. „Motivovalo ma v prvom rade to, že v štrnástom roku, keď som sem prišiel, som mal takú informáciu, že na strane separatistov bojuje asi 50 Slovákov. Bola to celkom hanba, že na strane Ukrajiny nebojuje nikto a na tej strane Rusov je už 50 ľudí od nás,“ povedal pre portál. „Tak som chcel nejako urobiť meno Slovensku, že aj Slováci bojujú na tej správnej strane,“ dodal Vesker.

Prekvapujúce zistenie z východného
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Vojaka s prezývkou Tango motivovala spravodlivosť, na ukrajinskú stranu sa však pridal len nedávno. „Mňa motivoval hlavne ten 68. rok, keď ruskí okupanti prišli na naše územie do Československa, tak naši starí otcovia sa vtedy nemohli brániť. Keď som sa dozvedel, že Vesker pôsobí na Ukrajine, tak so si zobral jeho kontakt. Nejako som sa k nemu dopátral a teraz som tu s ním,“ doplnil vojak.

Dobrovoľní vojaci oddychujú v úkryte na svojich pozíciách neďaleko Bachmutu
Zobraziť galériu (4)
Dobrovoľní vojaci oddychujú v úkryte na svojich pozíciách neďaleko Bachmutu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

Na Ukrajine chcú zriadiť československú jednotku

Dobrovoľní vojaci sa netaja ani veľkými plánmi pre ďalšiu podporu Ukrajine. „Chceli by sme tu založiť a vlastne už sme aj založili československú jednotku, ktorá nesie názov Anthropoid. Takto sa to týka vlastne všetkých Čechov a Slovákov a do tejto jednotky by sme chceli brať ľudí, ktorí sú buď bývalí vojaci, alebo majú veľké bojové skúsenosti a mohli by sa zaradiť rovno k nám,“ vysvetlil.

 

Náš vedoucí zahraniční redakce Matyáš Zrno natočil v Záporožské oblasti rozhovor se slovenskými vojáky působícími v elitní ukrajinské jednotce.

Posted by CNN Prima NEWS on Tuesday, March 7, 2023

 

Viac o téme: UkrajinaVojna na UkrajineSlovenskí dobrovoľníciČeskoslovenská jednotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu