Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Šokujúci zvrat pri cenách nafty: Opäť prekročila magickú hranicu! Analytik vyslovil nepríjemnú predpoveď

Ceny nafty opäť na vrchole čerpacích staníc, znova zatienili benzín Zobraziť galériu (5)
Ceny nafty opäť na vrchole čerpacích staníc, znova zatienili benzín (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Cena nafty prerušila klesavú tendenciu v pomere k benzínu a na čerpacích staniciach je opäť o niečo drahšia. Aj keď je nárast len mierny, analytici upozorňujú, že cena nafty by si v najbližších mesiacoch mala oproti benzínu udržať stabilne vyššiu cenu. Po skončení z výnimky od embarga na ruskú ropu sa už aj na Slovensku musíme pripraviť na zvyšujúce sa ceny.

Archívne video:

Ceny na čerpacích staniciach sa opäť pohli: Znižujú sa každým týždňom (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Analytici naprieč celým spektrom sa ešte pred troma mesiacmi zhodovali, že kvôli ruskému embargu sa motoristi budú musieť pripraviť na nezvratný nárast cien nafty. Zatiaľ čo niektorí pesimisti očakávali nárast až ku dvom eurám, realita je o čosi priaznivejšia. Prijateľná cena nafty a benzínu však nemení nič na fakte, že magická hranica bola opäť prelomená a motoristi s naftovými motormi si za svoje jazdy priplatia opäť o čosi viac.

Šokujúci zvrat pri cenách
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Aj keď je nárast cien zatiaľ len mierny, analytici upozorňujú, že je potrebné sa prispôsobiť tomuto trendu. „Slovnaftu sa od 5. februára skončila výnimka na vývoz ropných produktov vyrobených z ruskej ropy, čo núti rafinériu zvýšiť podiel spracovania neruskej ropy,“ povedal analytik spoločnosti XTB Lukaš Lipovský pre portál TvNoviny. Nezabudol dodať, že ruská ropa je bohatá na naftu. Táto vlastnosť má za následok, že z jedného barelu ropy sa vyrobí viac litrov nafty, ako pri iných, ľahších druhoch ropy. „Tieto faktory môžu udržiavať ceny nafty aj v nasledujúcich mesiacoch na zvýšených úrovniach,“ dodal.

Šokujúci zvrat pri cenách
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Cena nafty opäť stúpa, na cenových tabuliach znova zatienila benzín

Ceny nafty už napríklad prerástli ceny benzínu o 0,008 €/l. Na cenových tabuliach čerpacích staníc Slovnaft sa tak už v pondelok (6. 3.) cena nafty vyšplhala na 1,578 €/l. Podobný trend si motoristi mohli všimnúť aj na čerpacích staniciach OMV, kde sa cena nafty už priamo vyrovnala s cenou benzínu. Diesel už však ceny benzínu predbehol na všetkých čerpacích staniciach. Aj keď dnes ide len o mierny nárast, ktorý ceny vo väčšine prípadov vyrovnalo, môžeme očakávať, že po skončení výnimky z embarga na Rusku ropu bude práve nárast cien nafty novým trendom.

Cenová tabuľa čerpacej stanice Slovnaft (6. 3.)
Zobraziť galériu (5)
Cenová tabuľa čerpacej stanice Slovnaft (6. 3.)  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Viac o téme: NaftaBenzínPohonné hmotyCeny PHM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu