Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nové čísla ohľadom inflácie na Slovensku: Tento jav sme nevideli skoro 2 roky, nelichotivý graf o výdavkoch!

Prvýkrát po skoro 2 rokoch má medziročná hodnota inflácie klesajúci priebeh. Zobraziť galériu (3)
Prvýkrát po skoro 2 rokoch má medziročná hodnota inflácie klesajúci priebeh. (Zdroj: gettyimages.com, Štatistický úrad SR)

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v januári 2023 medzimesačne vzrástli o 2,6 % a medziročne o 15,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Klesajúcu tendenciu pri hodnote medziročnej inflácie sme nevideli takmer dva roky!

archívne video

Nová makroekonomická prognóza: HDP Slovenska porastie v tomto roku o 1,3 %, inflácia bude jednociferná (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Medzimesačne rástli ceny v 11 z 12 odborov (výdavkových skupín domácností). Najväčší vplyv na infláciu mal nárast cien v odbore bývanie a energie o 3,9 %, v ktorých sa premietla úprava regulovaných cien energií. Ceny plynu v porovnaní s decembrom 2022 boli vyššie o 11,9 %, tepelnej energie o 13,6 %. Nižší rast zaznamenala elektrina, o 2,5 %.

Nové čísla ohľadom inflácie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Ceny tovarov a služieb medziročne vzrástli o 15,2 %, čo je stále na úrovni 22-ročných rekordov. Vyššie ceny boli vo všetkých 12 sledovaných výdavkových skupinách (odboroch) domácností, päť odborov malo medziročný rast nad úrovňou 12 %.

Ceny potravín rastú nepretržite už tretí rok

Najväčší vplyv na hodnotu inflácie mali podobne ako v predošlom roku dynamicky rastúce ceny dvoch položiek, ktoré tvoria najväčšie podiely vo výdavkoch domácností - bývania s energiami a potravín s nealko nápojmi. Spolu tvoria takmer 50 % výdavkov domácností SR. Potraviny boli v januári medziročne drahšie o 28,6 % a nepretržite rastú už tretí rok. Zvýšenie cien o viac ako štvrtinu sa prejavilo až v piatich z deviatich skupín potravín, pričom rast nad 30 % bol pri cenách mäsa, ako aj mlieka, syrov a vajec alebo olejov a tukov. O štvrtinu boli vyššie ceny chleba a obilnín a o viac ako 20 % ceny zeleniny. Index spotrebiteľských cien sa v januári 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 15 %, za nízkopríjmové domácnosti o 16,1 %, za domácnosti dôchodcov o 16,2 %.

Štruktúra výdavkov nie je veľmi lichotivá, aj za alkohol sa platí viac, ako za zdravie či vzdelanie 

Štatistický úrad okrem iného vydal aj koláčový graf k výdavkom slovenských domácností. Prvé priečky už tradične obsadili nevyhnutné výdavky pre život ako bývanie či potraviny, no už menej lichotivo to vyzerá na druhom konci rebríčka, kde na samom konci ostalo vzdelanie a zdravotníctvo.

Nové čísla ohľadom inflácie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Viac o téme: CenyJanuárVýdavkyInfláciaSlovenskoŠtatisticky´úrad SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu