Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tím zo Slovenska dorazil! V Turecku už od rána aktívne pomáhajú slovenskí záchranári

Slovensko vyslalo do Turecka pomocný tím záchranárov Zobraziť galériu (3)
Slovensko vyslalo do Turecka pomocný tím záchranárov (Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR)

BRATISLAVA - V tureckých oblastiach postihnutých zemetrasením už aktívne pomáha 15 Slovákov z Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby. Poskytnutý záchranný tím je sebestačný, teda schopný pracovať v mieste určenia samostatne. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Záchranný tím odcestoval v pondelok (6. 2.) o polnoci, na letisko v tureckom meste Adana priletel v utorok o trištvrte na päť ráno miestneho času. "Po prílete na letisko sa v meste Adana registroval v zmysle postupov mechanizmu Únie. Po registrácii bola väčšia časť tímu o štvrť na osem ráno z letiska prepravená vrtuľníkom k miestu nasadenia v blízkosti mesta Hatay. Súčasne boli presunuté aj vecné prostriedky," priblížila hovorkyňa.

Slovensko vyslalo do Turecka pomocný tím záchranárov
Zobraziť galériu (3)
Slovensko vyslalo do Turecka pomocný tím záchranárov  (Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR)

Vybavenie tímu pozostáva podľa hovorkyne najmä z lanovej techniky, rebríkov, trojnožiek, LED osvetlenia na prácu v noci, hydraulického náradia – hydraulických valcov na zdvíhanie a podopieranie, hydraulických čerpadiel, hydraulických nožníc a expandéru (rozpínaku), elektrických kladív, píl, vŕtačiek, vzduchového kompresora, vzduchovkových vakov, elektrických generátorov, ručného náradia či rádiostaníc.

 

SLOVENSKO VYSLALO DO TURECKA TÍM ZÁCHRANÁROV NA POMOC PO ZEMETRASENÍ Slovenská republika sa pripojila k medzinárodnej...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Tuesday, February 7, 2023

Vyslaný záchranný tím sa na mieste nasadenia rozdelil na tri tímy

Vyslaný záchranný tím sa na mieste nasadenia rozdelil na tri tímy, ktoré už v dopoludňajších hodinách začali s vyhľadávaním osôb. Každý tím pozostáva zo psovoda so psom a troch hasičov. Zároveň prebieha výber vhodného miesta na vybudovanie základného tábora, ktorý poskytne zázemie príslušníkom. Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, za ktorým postupne nasledovalo približne 200 dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok. Počet obetí v utorok presiahol 5000, avšak očakáva sa, že ešte porastie.

Zemetrasenie v Turecku
Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie v Turecku  (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: Zemetrasenie SlovenskoTureckoZáchranný tím
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu