Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vláda schválila nariadenie o určení výšky nadmerného príjmu z predaja elektriny

Karel Hirman
Karel Hirman (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda schválila návrh nariadenia, ktorým sa ustanovuje spôsob určenia výšky nadmerného príjmu z predaja vyrobenej elektriny. Účinnosť by nariadenie malo nadobudnúť dňom vyhlásenia.

Strop trhového príjmu z predaja jednej megawatthodiny elektriny vyrobenej z veternej energie je na úrovni 180 eur, zo slnečnej energie 120 eur, z geotermálnej energie 180 eur, z vodnej energie 180 eur, z plynného paliva z biomasy 240 eur, z pevného paliva z biomasy 240 eur, spaľovaním odpadu 100 eur, z jadrovej energie 180 eur, z hnedého uhlia 230 eur, z minerálnych olejov a biokvapaliny 180 eur a z rašeliny 180 eur.

Z novely zákona o energetike, ktorú 6. decembra 2022 schválilo plénum Národnej rady SR, vyplýva, že výrobcovia energií zo zariadení s inštalovaným výkonom nad 0,9 megawattu (MW) a tiež dodávatelia energií budú platiť daň z nadmerného príjmu. "Konkrétny spôsob, akým platiteľ určí výšku nadmerného príjmu za odvodové (alebo preddavkové) obdobie, určí vláda nariadením," uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v dôvodovej správe k zákonu. Výška odvodu bude 90 % z nadmerného príjmu.

Vláda schválila nariadenie o určení výšky nadmerného príjmu z predaja elektriny (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Okrem malých zdrojov energie do 0,9 MW má byť od platenia odvodu oslobodená aj energia vyrobená v prečerpávacích vodných elektrárňach alebo z biometánu. Predmetom odvodu ďalej nie je nadmerný príjem za redispečing a náhrady za neodobratú elektrinu.

Nové výkupné ceny elektriny z bioplynu, biomasy 

Vláda v rámci krízovej regulácie stanovila na tento rok nové minimálne výkupné ceny elektriny vyrobenej z bioplynu a biomasy, ako aj z vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (VÚ KVET), s výnimkou výroby zo zemného plynu a čierneho uhlia. Vyplýva to z nariadenia z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktoré v utorok schválil vládny kabinet.

Hodnoty určené vládou nahrádzajú rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ak ten stanovil nižšiu cenu. Výkupnú cenu elektriny vyrobenej zo spaľovania bioplynu a biomasy vláda v takom prípade určila na 232 eur na megawatthodinu (MWh). Pri vysoko účinnej kombinovanej výrobe zo spaľovania odpadu je minimálna cena stanovená na 92 eur/MWh, zo spaľovania hnedého uhlia na 222 eur/MWh a zo spaľovania minerálnych olejov, biokvapalín a rašeliny na úrovni 172 eur/MWh.

Rezort hospodárstva rozhodnutie odôvodnil tým, že vplyvom vysokej inflácie došlo pre výrobcov tejto elektriny k skokovému nárastu palivových nákladov, ale aj servisných a osobných nákladov. Reálne tak hrozí, že dotknutí výrobcovia nebudú schopní aktuálne prevádzkové náklady financovať, z dôvodu straty svoje zariadenia odstavia a nebudú elektrinu vyrábať. "Výsledkom by bolo zníženie ponuky elektriny na trhu s elektrinou, ktorý je už v súčasnej dobe, z pohľadu dopytu po elektrine a dostupných zdrojov elektriny, veľmi napätý. Dôsledkom takéhoto vývoja by mohlo byť ďalšie zvýšenie cien elektriny, ktoré sú už teraz násobne vyššie, než v uplynulom období," vysvetlilo ministerstvo.

Viac o téme: PredajElektrinaVládaPríjemNariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu