Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prezident, premiér a veterán pri pamätníkoch

Prezident Gašparovič a premiér Fico
Prezident Gašparovič a premiér Fico

BRATISLAVA - Položením vencov pri Pamätníku víťazstva sochára Jozefa Kostku na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave si 63. výročie víťazstva nad fašizmom pripomenuli dnes aj predstavitelia vlády, parlamentu a Ústavného súdu SR.

Na pietnu spomienku prišlo vyše 300 ľudí, prevažne veteránov a sympatizantov. Armádna kapela a čestná stráž bola atrakciou najmä pre turistov s fotoaparátmi. "Je mi tak trochu smutno, keď politici a historici znevažovali oslobodzujúce vojská, ktoré nedokázali predvídať udalosti ďalších desaťročí," povedal vo svojom príhovore prezident Ivan Gašparovič.

Na úctu sovietskej armáde vyzval aj premiér Robert Fico. Podľa neho sú mladí ľudia často manipulovaní a dejiny vidia pokrivene. "Avšak či sa to už niekomu páči alebo nepáči, Slovensko oslobodila Červená armáda a rumunská armáda - taká je história," uviedol Fico. Pripomenul aj mená slovenských zaslúžilých bojovníkov ako Rudolf Viest, Oto Smik či Ján Ambruš. K Pamätníku víťazstva sa dnes vybral aj 88-ročný veterán Michal Rjabik.

Počas 2. svetovej vojny velil sedemčlennému guľometnému roju na strane bieloruských partizánov. Za svoje zásluhy získal vyše 30 medailí a ocenení. "Deň skončenia vojny bol pre mňa dňom narodenia, dňom istoty, že sa vrátim domov," hovorí Rjabik, ktorého Nemci zajali v roku 1944 ako zbeha.

Spolu s ďalšími ôsmimi vojakmi ho odsúdili na trest smrti obesením. "Čakali sme na popravu v Nitre, ale v tom čase sa začalo Slovenské národné povstanie, tak nás prepustili a odišli sme do Povstania. Za svoj život vďačím iba sovietskej armáde," hovorí Rjabik. Prezident Gašparovič si myslí, že po roku 1990 opadlo ľudské cítenie a spomienka na tých, ktorí v 2. svetovej vojne nechali život, už nie je taká intenzívna.

"Som preto rád, že dnes na Hviezdoslavovo námestie prišlo veľa mladých ľudí, ktorí vedia, že nebezpečie vojnových konfliktov nie je na zemi ešte stále zažehnané. Teroristické útoky alebo mŕtvi ľudia na chodníku na ceste do zamestnania, to je stále memento aj do budúcnosti," povedal Gašparovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu