Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Karel Hirman dnes prijal zástupcov Sloveského zväzu pekárov: Hovorili o cenách energií

Karel Hirman
Zobraziť galériu (3)
Karel Hirman (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman v stredu prijal zástupcov Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Informoval o tom tlačový odbor ministerstva hospodárstva (MH). Hlavnou témou stretnutia boli enormne vysoké ceny energií, ktoré sa premietajú do každej oblasti života štátu, vrátane potravinárskeho sektora.

Hirman oboznámil predstaviteľov SZPCC s možnosťami, ktoré majú podnikatelia v tomto sektore k dispozícii z pohľadu pripravovaných riešení na základe rozhodnutia vlády a finančných, administratívnych a kompetenčných možností rezortu.Stretnutie s predstaviteľmi SZPCC bolo podľa MH ďalším z radu stretnutí Hirmana so zástupcami podnikateľov, ktorí vysoké ceny energií pocítili najvýraznejším spôsobom.

archívne video 

Vláda sa konečne rozhýbala a predstavila riešenie pre rekordne vysoké faktúry za energie pre podnikateľov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Za najväčší problém pekári považujú oblasť trhu s elektrinou a vzájomné vzťahy s dodávateľmi

Zástupcovia SZPCC pod vedením jeho šéfa Milana Lapšanského informovali Hirmana o problémoch, ktoré zažívajú členovia ich zväzu v súvislosti s obrovským nárastom cien energií. Predseda predstavenstva počas stretnutia zdôraznil, že pekárne patria medzi vysoko energeticky náročné výroby a preto je náklad na energie pre nich popri nákupe surovín na výrobu pečiva zásadný. Za najväčší problém pekári považujú oblasť trhu s elektrinou a vzájomné vzťahy s dodávateľmi, ktorí od podnikateľov v potravinárstve vyžadujú zálohy vopred, čo vzhľadom na prudký nárast cien pre nich predstavuje enormnú záťaž na priebežné pokrývanie finančných tokov.

Karel Hirman dnes prijal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O kompenzácie za prvý kvartál 2023 bude možné požiadať do konca júna 2023

Predstavitelia zväzu však zároveň ocenili doterajšiu pomoc rezortu hospodárstva, ktorá bola spustená už v decembri minulého roka a využil ju nemalý počet pekárov, cukrárov či cestovinárov. Obe strany podrobne prediskutovali podmienky mechanizmov a podmienok pomoci pripravovaných rezortom pre rok 2023. Hirman osobitne vyzdvihol schému pomoci známu ako 2.1., ktorej druhá fáza bude pokračovať od februára.

Podmienky schémy budú rovnaké ako v decembri 2022 a oprávnení žiadatelia budú môcť získať až 80 % z oprávnených nákladov na kúpu samotnej komodity nad úroveň stropu vo výške 199 eur/megawatthodinu (MWh) pre elektrickú energiu a 99 eur/MWh pre zemný plyn. O kompenzácie za prvý kvartál 2023 bude možné požiadať do konca júna 2023, pričom v tomto roku ministerstvo hospodárstva zdvojnásobuje limit na hospodársku jednotku zo 100.000 na 200.000 eur na jeden mesiac.

Viac o téme: Ministerstvo hospodárstvaCeny energiíKarel Hirman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu