Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Meteorológovia varujú pred snežením, poľadovicou i povodňami: Uzatvorené sú Donovaly pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BRATISLAVA - Slovensko môže vo štvrtok potrápiť miestami sneženie, dážď, poľadovica i snehové jazyky a záveje. Na juhu a východe Slovenska hrozia povodne z trvalého dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy 1. až 3. stupňa.

Najvyšší, tretí stupeň výstrahy pred povodňou aktuálne platí v okrese Trebišov pre tok Roňava. Druhý stupeň výstrahy vyhlásil SHMÚ pre okresy Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca, Košice-okolie (Hornád) a Sobrance.

Riziko povodne je aj v okresoch Levice, Veľký Krtíš, Rožňava, Košice-okolie (tok Bodva), Košice, Trebišov, Michalovce, Humenné, Snina. Taktiež Medzilaborce, Stropkov, Svidník a Bardejov. Momentálne tam platí prvý stupeň výstrahy.

Meteorológovia varujú pred snežením,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia varujú pred snežením v Banskobystrickom, Trenčianskom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. Miestami tam môže napadnúť od desiatich do 20 centimetrov snehu, platí výstraha 1. stupňa.

Silný dážď sa môže vyskytnúť na východe Slovenska v okresoch Sobrance, Snina, Humenné a Medzilaborce. Úhrny zrážok môžu dosiahnuť okolo 20 milimetrov. SHMÚ vyhlásil pre tieto okresy 1. stupeň výstrahy.

Meteorológovia varujú pred snežením,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vodiči a chodci by si mali dávať pozor pred poľadovicou v Nitrianskom, Banskobystrickom, Žilinskom, Trenčianskom, Prešovskom a Košickom kraji. V niektorých okresoch sa môžu tvoriť aj snehové jazyky a záveje.

Meteorológovia varujú pred snežením,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Uzatvorené sú aj Donovaly 

Sneh komplikuje dopravu na viacerých úsekoch ciest na Slovensku. Horský priechod Donovaly uzatvorili pre silné sneženie pre vozidlá nad desať metrov dĺžky. Pre kamióny je uzatvorený aj horský priechod Príslop. Sneženie znižuje dohľadnosť v okrese Čadca. Informuje o tom Slovenská správa ciest na webe zjazdnost.sk.

Meteorológovia varujú pred snežením,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Cestári upozorňujú, že cesta III/2493 v úseku Vyhne - Červená studňa je pre padajúce stromy ťažko prejazdná. Horský priechod Dobšiná a úsek cesty I/67 odbočka Dedinky - Ostrá skala sú uzavreté pre vozidlá nad 3,5 tony. Úsek cesty II/531 Muráň - Červená Skala je uzatvorený pre vozidlá nad desať metrov celkovej dĺžky. Cesta II/533 Gemerská Poloma - Súľová, horský priechod Súľová až po Hnilec pre padajúce stromy uzavreli pre všetky vozidlá v oboch smeroch.

Zelená vlna RTVS informuje, že medzi Banskou Štiavnicou a Vyhňami odstraňujú popadané stromy. Úsek je pre nákladné autá neprejazdný a osobné autá prejdú s ťažkosťami. V stúpaní na Folkmarský kopec z Veľkého Folkmara hlásia vodiči viacero odstavených kamiónov, cesta je neupravená a ťažko zjazdná. Medzi Rudňanmi a Poráčom blokuje jeden pruh odstavený autobus, cesta je tam podľa šoférov neupravená a ťažko zjazdná.
 

Viac o téme: SnehVýstrahaSHMÚDonovaly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu