Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké prekvapenie pre šoférov: Pomer cien pohonných hmôt sa vracia do pôvodného stavu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Vodiči po celom Slovensku si v posledných dňoch mohli všimnúť zaujímavý trend na cenových tabuliach čerpacích staníc. Ceny PHM sa podľa všetkého vracajú do pôvodného stavu, vodiči sa však ešte nemajú radovať, výrazný pokles cien sa zatiaľ neočakáva.

Karel Hirman: Slovnaft bude môcť ropné produkty exportovať aj po 5. februári 2023 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Za posledný mesiac sa ceny pohonných hmôt hýbali len málo. Pričom benzín sa od 12. decembra do 8. januára pohyboval v rozmedzí 1,458 €/l – 1,491€/l, pri nafte bolo toto rozmedzie o čosi menej lichotivé. Naftu sme v priebehu posledných 4 týždňov tankovali najlacnejšie za 1,612€/l, najdrahšia priemerná cena sa vyšplhala na 1,619€/l. 

Ceny PHM - 50.-52. týždeň 2022 + 1. týždeň 2023
Zobraziť galériu (4)
Ceny PHM - 50.-52. týždeň 2022 + 1. týždeň 2023  (Zdroj: STATdat)

Za posledný rok si všetci vodiči museli zvyknúť na novu realitu, ktorou bolo navýšenie priemernej ceny nafty nad úroveň priemernej ceny benzínu, pričom v poslednom desaťročí tomu bolo presne naopak. Dôvodom je dlhodobý nedostatok nafty v Európe. Analytik J&T BANKY Stanislav Pánis vysvetľuje, že „Nafty je v Európe jednoducho nedostatok a zákaz dovozu ruských produktov tento stav ešte skomplikuje.“

Ceny PHM - 50.-52. týždeň 2022 + 1. týždeň 2023
Zobraziť galériu (4)
Ceny PHM - 50.-52. týždeň 2022 + 1. týždeň 2023  (Zdroj: STATdat)

Benzín zdražel, cena nafty sa pohybuje len málo

Zatiaľ čo cena nafty sa aktuálne pohybuje v podobných cenách (1,619€/l k 16. januáru), cena benzínu v posledných dňoch vzrástla skoro o 4 centy za liter (na 1,530€/l) oproti priemernej cene v prvom týždni roku 2023. Analytik Boris Tomčiak ešte začiatkom roka tvrdil, že „V najbližších dvoch týždňoch síce nastane zdraženie pohonných látok o 3 až 4 centy za liter, ale výraznejšieho rastu cien sa motoristi obávať nemusia.“

Čerpacia stanica OMV - Einsteinvoa (Bratislava)
Zobraziť galériu (4)
Čerpacia stanica OMV - Einsteinvoa (Bratislava)  (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Podľa analytikov sa však vodiči dieselových motorov ešte nemajú radovať. Trend zlacňovania nafty oproti benzínu by mal byť len krátkodobým kolísaním a vyššiu cenu nafty oproti benzínu očakávajú aj do budúcna.

Viac o téme: NaftaKrízaBenzínPohonné hmotyCeny PHM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu