Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalší prievan v peňaženke: Za vodné aj stočné si priplatíme, začnite šetriť vodou už teraz

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Tento rok si mimo všetkého zdražovania slovenské domácnosti priplatia aj za pitnú vodu či odpad. Ak vaša domácnosť čerpá pitnú vodu a zároveň odvádza odpad, priplatíte si skoro až o 30 eur. Nové ceny platia od začiatku tohto roka.

Podľa ÚRSO nie je možné, aby Slovensko vo veľkom zasiahlo do vývoja cien energií (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nárast cien za dodávky pitnej vody a odvod odpadov bude podľa  Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predstavovať pre bežnú domácnosť v priemere 2,5 eura mesačne navyše. Znamená to, že domácnosti si za tieto služby počas roka priplatia skoro o 30 eur viac. „Najväčší vplyv na nárast cien vodného a stočného majú výrazne zvýšené náklady na elektrickú energiu potrebnú na čerpanie a čistenie vôd vo vodárenských sieťach," tvrdí Andrej Juris, predseda ÚRSO.

Ďalší prievan v peňaženke:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Za stočné si priplatíte viac

Za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom (vodné) budú napríklad odberatelia na východnom Slovensku po novom platiť 1,9577 eura/ m3. Táto cena bola doposiaľ 1,7933 eura. Cena stočného (odvádzania a čistenia odpadovej vody) vzrástla až o 20,5%. Nová cena za stočné predstavuje 1,6351 eura/ m3, pričom doteraz bola cena stočného 1,3566 eura/ m3. Informuje o tom  Východslovenská vodárenská spoločnosť (VVS).

Ďalší prievan v peňaženke:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Gabriel Lipták)

Za zvyšovanie cien môže nárast cien energií

Vodárenská spoločnosť pripomína, že potrebuje elektrickú energiu pri všetkých procesoch dodávky pitnej vody, ako aj čistenia odpadových vôd. "Na jej distribúciu sú zas potrebné vysokovýkonné čerpadlá, ktoré tiež fungujú na elektrickú energiu. Ak by teda nedošlo k zvýšeniu cien za vodné a stočné, vodárenské spoločnosti by nemohli fungovať. Vodárenské spoločnosti žiadali kompetentných, aby došlo aj pre vodárenský sektor k zastropovaniu cien, čo sa však nestalo," uviedla VVS.

Viac o téme: VodnéCenyStočné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu