Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Vláda predstavuje riešenia pre podnikateľov a ich rekordné faktúry

Heger má na vláde rokovať o riešení rekordných faktúr, ktoré dostali malí podnikatelia. Zobraziť galériu (5)
Heger má na vláde rokovať o riešení rekordných faktúr, ktoré dostali malí podnikatelia. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Malé spoločnosti a podnikatelia len so slzami v očiach sledujú vysoké zálohové platby za energie, ktoré im začali chodiť. Vláda podľa premiéra v demisii Eduarda Hegera (OĽaNO) však už v piatok mala nájsť riešenie na tento problém a podnikateľom odkázali, aby zálohové faktúrby neuhrádzali a počkali na opravné. Pre drobných podnikateľoch dnes zrejme už riešenie padlo, no objekty verejnej správy ako napríklad školy si však na riešenie budú musieť počkať do zajtra.

VIDEO Tlačová konferencie Eduarda Hegera a Karela Hirmana:

Vláda sa konečne rozhýbala a predstavila riešenie pre rekordne vysoké faktúry za energie pre podnikateľov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 13:26

Hirman dodáva, že po tlačovej konferencii sa ešte chystá rokovanie s Vladimírom Lengvarským ohľadom kompenzácií ambulantného sektora v oblasti energetiky. Hirman pripomenul, že "štátna kasa" nie je bezodná, preto sa aj forma pomoci u niektorých subjektov v budúcnosti bude v závislosti na rôzne podmienky líšiť.

Elektrická energia
Zobraziť galériu (5)
Elektrická energia  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Aktualizované 13:15

Hirman zo šokového nárastu cien a "zle nastaveného" regulačného rámca za energie viní predchádzajúce vedenie ministerstva na čele s Richardom Sulíkom. "To je dôsledok rozhodnutí a návrhov bývalého vedenia ministerstva hospodárstva," povedal Hirman s tým, že to musia za "pochodu hasiť". Cenník ÚRSO bol totiž vydaný len v predvečer Silvestra 2022. Dodávatelia budú v prípade, ak ľudia z regulovaných subjektov tieto faktúry už uhradili, vracať zvyšný rozdiel dobropisom naspäť. Neregulovaní tieto rozdiely dostanú naspäť cez kompenzačnú schému.

Namiesto prvého polroka tak úrad vychádzal z trhových cien elektriny za august a september, keď boli ceny najvyššie. Regulovaná cena silovej elektriny tak v súčasnosti presahuje 500 eur za megawatthodinu (MWh). Pokiaľ by zostalo rozhodujúce obdobie v pôvodnej podobe, cena regulovanej elektriny by podľa Hirmana neprekročila 190 eur/MWh.

Karel Hirman
Zobraziť galériu (5)
Karel Hirman  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

"Požiadali ÚRSO o to, aby sa zmenilo referenčné regulačné obdobie, ktoré dlhé roky fungovalo veľmi dobre a na základe ktorého stanovovalo ÚRSO cenu elektrickej energie pre domácnosti aj tieto malé podnikateľské subjekty," povedal Hirman.

Aktualizované 13:04

Premiér Heger oznamuje, že vláda schválila opatrenie, podľa ktorého budú malé podniky a menší podnikatelia zastropované ceny energií. "Dnes sa konalo rokovanie vlády, na ktorom sme schválili nariadenie. Ním sa zálohové platby nastavia podľa zastropovaných cien pre podnikateľov pri elektrine do 30 MWh a pre podnikateľov so spotrebou plynu do 100 MWh ročne. Pri týchto podnikateľoch sme tiež urobili zmenu. Budú mať kompenzovaných nie 80 % z rozdielu, ale 100 % z rozdielu (medzi regulovanou a zastropovanou cenou energií, pozn. red.), pretože práve oni vychádzali z regulovaných cien, ktoré boli najvyššie," sľubuje Heger s tým, že podnikom, ktoré už obdržali vysoké faktúry, budú doručené opravné faktúry.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (5)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

"Zálohové faktúry dostala len podstatne menšia časť podnikateľov. Mnohí dodávatelia energií ešte na základe žiadosti ministerstva hospodárstva z konca minulého roku vystavenie zálohových platieb pozastavili. Jedná sa o veľkých dodávateľov ako SPP, Západoslovenská energetika, ale aj VSE. Tie prakticky zaslali len rozpis zálohových platieb, nie samotný daňový doklad," doplnil dočasne poverený minister hospodárstva Karol Hirman.

Aktualizované 12:00

Na Úrad vlády prišiel aj premiér v demisii Eduard Heger. Začína rokovanie.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (5)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Aktualizované 11:24

Remišová tvrdí, že neverí, že by Matovič nedal Hegerovi podpis pod novú väčšinu. "Nech už dopadne vývoj v OĽaNO akokoľvek, tá spolupráca bude potrebná," tvrdí Remišová.

Remišová prehovorila o svojom pohľade na koaličnú krízu, očakáva, že Matovič dodá ako podpis ako posledný (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:17

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) prehovoril o schémach pomoci a stabilizačných príspevkoch pre zdravotníkov.

Krajniak prehovoril pred rokovaním vlády o schéme pomoci a stabilizačných príspevkoch (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:00

Jednotliví ministri sa postupne dostavujú na rokovanie vlády. Minister školstva Ján Horecký však nechcel prezrádzať detaily.

Horecký bol pred pondelňajším mimoriadnym rokovaním vlády o cenách energií skúpy na slovo (Zdroj: Topky/vlado Anjel)


Podnikatelia ohrození nebudú, odkazuje Heger

Predseda vlády v demisii skonštatoval, že podnikatelia vraj ohrození cenami energií nebudú.  "Momentálne je však dôležité najmä to, že riešenie máme rýchlo na stole a podnikatelia nebudú ohrození energetickou krízou. Lebo našim cieľom je vás zodpovedne ňou previesť, a to aj robíme," napísal Heger s tým, že práve začiatkom týždňa prebieha mimoriadna schôdza vlády práve pre tento problém.

 

🇸🇰 PODNIKATELIA NEBUDÚ OHROZENÍ CENAMI ENERGIÍ So zástupcami podnikateľov sa stretávam pravidelne a spoločne sme aj...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Saturday, January 14, 2023

Aj zväz pekárov už hrozí nedostatkom chleba

Vládu už pritom karhá aj Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Ak vraj nezasiahne voči extrémnym cenám dodávateľov elektrickej energie, ktoré v týchto dňoch dostávajú aj malí a strední pekári, cukrári či cestovinári, hrozí, že na Slovensku bude bezprecedentný nedostatok chleba a pečiva. Výšky zálohových faktúr, ktoré dostávajú v týchto dňoch pekárne či cukrárne, predstavujú štvor- až desaťnásobky minuloročných cien. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Viac o téme: EnergieVládaPodnikateliaFaktúryRokovanie OĽaNOEduard HegerKarel Hirman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu