Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Naďalej platia výstrahy pred hmlou: Popoludní aj pred vetrom na horách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pre celé Slovensko platí v nedeľu dopoludnia výstraha prvého stupňa pred hmlou. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.Upozorňuje na zníženú dohľadnosť na cestách od 50 do 200 metrov.

Z dôvodu hmly je znížená dohľadnosť vo viacerých častiach Slovenska. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Hmla s dohľadnosťou od 200 do 100 metrov sa podľa SSC vyskytuje na značnej časti stredného a východného Slovenska. Do 50 metrov znížená dohľadnosť môže byť v lokalitách Predmier, Iliašovce, Hričovské Podhradie, Štrba, Švábovská Stráň, Ovčiarsko a Šturec.

Hmla
Zobraziť galériu (3)
Hmla  (Zdroj: SHMÚ)
"Na cestách I/18 Tatranská Štrba - Poprad, II/537 Podbanské - Tatranská Polianka a II/537 Mengusovce - Vyšné Hágy je poľadovica," upozorňuje správa ciest.Na úseku Dobšiná - Palcmanská Maša sa miestami nachádza zľadovatený sneh a na úseku Srdiečko - Bystrá je podľa SSC utlačený sneh.

Horské priechody na území Slovenska sú podľa SSC zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Rovnako zjazdné sú tiež všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách

Popoludní platí aj výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách. Platí pre takmer celý Žilinský kraj, okresy Banská Bystrica, Brezno a Poprad. SHMÚ upozorňuje, že na horách nad pásmom lesa môže miestami vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť až 135 kilometrov za hodinu, v priemere až 85 kilometrov za hodinu.

Vietor
Zobraziť galériu (3)
Vietor  (Zdroj: SHMÚ)

Vo vysokých polohách Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách platí v nedeľu v nadmorských výškach nad 1500 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo, zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

Vo Veľkej a Malej Fatre platí iba malé lavínové nebezpečenstvo v nadmorských výškach nad 1300 metrov. Pod touto hranicou už nie je súvislá snehová pokrývka, doplnil. V nadmorskej výške nad 1300 metrov pribudlo za posledné tri dni do 25 centimetrov nového snehu.

"Vplyvom severozápadného až západného vetra bol previaty na východné, juhovýchodné a južné svahy, kde tvoril snehové dosky a vankúše. Tie môžu byť so starým tvrdým snehom zle previazané. Uvoľnenie lavíny predpokladáme najmä pri veľkom zaťažení na veľmi strmých svahoch. Veľké samovoľné lavíny neočakávame," dodal Krajčí.

Viac o téme: PočasieVietorHmlaVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu